Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum arată viaţa după un cancer de prostată. Testul banal pe care orice bărbat trebuie să-l facă

Cum arată viaţa după un cancer de prostată. Testul banal pe care orice bărbat trebuie să-l facă

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:03 06 Iul 2022 Modificat la 11:03 06 Iul 2022

"În toată Europa și în România se vede o tendință de descoperire sau de apariție a cancerelor la vârste mai fragede decât în mod convențional.

Cu siguranță istoricul familial contează. Cei care au avut în familie rude, bărbați cu cancer de prostată trebuie să înceapă screening-ul și testarea.", a spus medicul Cristian Iatagan, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Testul banal pe care orice bărbat trebuie să-l facă

Este important să mergem și să ne facem testele înainte să simţim ceva. Testarea PSA este o analiză banală de sânge, care nu costă mult.

Începând cu vârsta de 50 de ani, această analiză de sânge ar trebui să se facă cel puțin o dată în cadrul analizelor anuale.

Cancerul de prostată este vindecabil

Din fericire, cancerul de prostată este o boală perfect vindecabilă, dacă este diagnosticată în stadii precoce și foarte bine tratabilă, chiar și diagnosticată mai târziu.

Este bine să ajungem la medicul urolog și să facem screening-ul pentru cancerul de prostată în plină sănătate.

Prevenţia cancerului de prostată

Pacientul trebuie să meargă la un consult urologic dacă prezintă următoare simptomatologie: urinat des şi cu dificultate sau apariţia sângelui în urină.

Există niște factori favorizanți. Se pare că obezitate, dieta excesivă în proteină animală, un stil de viață sedentar sunt factori favorizanți pentru așa ceva.

În ziua de astăzi, prostatectomia radicală în cazul cancerului de prostată, adică intervenția chirurgicală, care poate vindeca și pacientul de cancer de prostată este făcută cu o tehnologie care ne permite ca pacientul să ducă o viaţă normală.

Din fericire, în România zilelor noastre pacientul practic are acces la orice tip de de tratament, de la cel chirurgical care se face în România, inclusiv minim invaziv, inclusiv asistat robotic, practic comparativ cu ce se face peste tot în lume.

Complicaţiile unui cancer de prostată netratat

Din fericire, cancerul de prostată este relativ radiosensibil și sunt unele situații în care radioterapia devine cumva prima linie de tratament pentru acești pacienți.

Practic, cancerul de prostată diagnosticat în ziua de azi nu mai este o boală de care pacientul să moară.

Evoluția naturală a bolii, chiar dacă de cele mai multe ori este lentă, duce în final la o situație locală destul de delicată.

Retenţii la urinare, sângerări, blocaje, suferințe renale și sigur ca în orice cancer, în stadiile avansate apar și determinările secundare, metastaze și tot felul de lucruri.", a mai spus medicul.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole