Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arăta fâșia de pământ care lega Siberia de Alaska în timpul ultimei ere glaciare. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Cum arăta fâșia de pământ care lega Siberia de Alaska în timpul ultimei ere glaciare. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

R.K.
2 minute de citit Publicat la 17:47 11 Dec 2024 Modificat la 17:47 11 Dec 2024

Fâșia de pământ care lega continetul asiatic de cel nord-american în timpul ultimei ere glaciare era o zonă mlăștinoasă, arată cel mai recent studiu. Aceasta se întindea din Siberia până în Alaska. Descoperirea ar putea fi o explicație de ce unele animale au reușit să traverseze de pe un continent pe celalalt, în timp ce altele nu, scrie Live Science.

Podul de uscat, acum scufundat sub strâmtoarea Bering între Alaska și Rusia, a fost deasupra apei în cu 36.000 de ani până acum 11.000 de ani. Oamenii de știință au crezut că ar fi putut să semene mult cu peisajul de stepă ierboasă și aridă din Siberia și Alaska la acea vreme – dar nimeni nu a investigat vreodată fundul oceanului unde se afla cândva fâșia de pământ.

Anul trecut, cercetătorii conduși de geologul Sarah Fowell de la Universitatea din Alaska au pornit pe vasul de cercetare Sikuliaq pentru a extrage sedimente de pe fundul Mării Bering. A fost prima încercare de a reconstrui peisajul și clima antică a podului de uscat.

Cercetătorii și-au prezentat rezultatele pe 10 decembrie, la reuniunea anuală a Uniunii Geofizice Americane (AGU) din Washington. Potrivit studiului, în loc de o stepă ierboasă, au găsit un peisaj mlăștinos străbătut de râuri și presărat cu mici lacuri.

„Am căutat mai multe lacuri mari”, a spus Fowell într-un comunicat . „Ceea ce am găsit de fapt au fost dovezi ale unor lacuri mici și canale de râuri.”

Sedimentele lacului au fost găsite pe fundul oceanului, la fel ca și polenul, micile fosile, ADN-ul antic și materia organică. Polenul și fosilele au dezvăluit că peisajul adăpostește copaci și mușchi. Cercetătorii au găsit, de asemenea, cutii de ouă de la purici de apă ( Daphnia ), un crustaceu de apă dulce.

Este posibil ca acest mediu mlăștinos să fi fost deosebit de primitor pentru unele specii, cum ar fi păsările, dar au existat și locuri unde au fost găsite dovezi că mamifere mai mari au făcut migrația, pentru că cercetătorii au găsit ADN de mamut. De asemenea, se știe că zimbrii au traversat din Eurasia în America de Nord în perioada în care a existat podul de uscat, iar caii au ajuns din America de Nord în Eurasia.

„Chiar dacă erau în mare parte zone inundabile și iazuri cu pășuni în jur, existau și zone mai înalte și mai uscate”, a spus Fowell.

Cu toate acestea, este posibil ca mediul să fi fost mai puțin propice pentru speciile care nu au migrat între continente, cum ar fi rinocerul lânos (un originar din Eurasia), cămila americană (nativă din America de Nord și Centrală) și ursul cu față scurtă.

„Peisajul apos și umed ar fi putut reprezenta o barieră pentru unele specii”, a spus Jenna Hill , geolog la US Geological Survey, care prezintă, de asemenea, cercetări privind datele de bază ale Mării Bering la reuniunea AGU. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul deplin al mediului asupra migrației, a mai spus aceasta.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole