Antena 3 CNN Life Știinţă Cum arată Eve, peştele robot care colectează e-ADN din mediu în timp ce înoată. Ar putea revoluţiona studiul oceanelor, spun experţii

Cum arată Eve, peştele robot care colectează e-ADN din mediu în timp ce înoată. Ar putea revoluţiona studiul oceanelor, spun experţii

de Claudia Popovici    |   

Studenții la inginerie de la ETH Zurich din Elveția au creat prototipuri de peşti roboţi folosind tehnologii avansate care ar putea schimba modul în care este studiată lumea subacvatică din oceanele lumii. Un exemplu este şi Eve, un vehicul subacvatic autonom (AUV), echipat cu o cameră pentru filmare sub apă și cu sonar, care, când este combinat cu un algoritm poate să se comporte ca un peşte, dar şi să evite obstacolele, transmite CNN

„Eve”, peștele robotic, își mișcă coada de silicon dintr-o parte în alta, fiind propulsat de pompe ascunse în interior, în timp ce alunecă fluid prin apa rece a lacului Zurich, unde este testat de SURF-eDNA. Grupul condus de studenți a petrecut ultimii doi ani construind o „școală” de pești robotici moi – dintre care Eve este cel mai recent.

„Prin faptul că facem ca Eve să arate ca un pește, suntem capabili să fim minim invazivi în ecosistemul pe care îl studiem”, a declarat studentul la masterat Dennis Baumann pentru CNN, adăugând că designul biomimeticul ar trebui să prevină ca alți pești sau viețuitoare marine să fie speriați de prezența ei.

„Putem să interacționăm în ecosistem,” a adăugat el.

Capacitatea lui Eve de a se camufla ca un pește nu este singura ei utilitate. Vehiculul subacvatic autonom (AUV) este, de asemenea, echipat cu o cameră pentru filmare sub apă și cu sonar, care, când este combinat cu un algoritm, îi permite să evite obstacolele.

AUV-ul dispune, de asemenea, de un filtru pentru a colecta ADN din mediu, cunoscut sub numele de „eDNA”, în timp ce înoată. Particulele de eDNA pot fi trimise într-un laborator pentru secvențiere pentru a determina ce specii trăiesc în corpul de apă.

„Toate animalele din mediu își pierd ADN-ul, așa că există ADN flotant pe care îl putem găsi”, a declarat Martina Lüthi, cercetător postdoctoral la ETH Zurich, pentru CNN.

Studenții speră că Eve va fi capabilă să ofere oamenilor de știință o imagine mai detaliată a oceanelor și a locuitorilor lor. În ciuda faptului că acoperă mai mult de 70% din planetă, multe dintre ceea ce se află sub suprafață rămâne un mister.

Cum funcţionează tehnologia AUV

Instrumente precum AUV-urile și vehiculele operate de la distanță sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru a explora oceanul și a învăța mai multe despre habitatul subacvatic. De exemplu, startup-ul Aquaai din California a dezvoltat drone asemănătoare cu peștii clovn, care pot colecta informații precum nivelurile de oxigen, salinitate și pH în cursurile de apă; și anul trecut, un rover a capturat cel mai adânc pește filmat vreodată la o adâncime de 8.300 de metri (27.350 de picioare).

Utilizarea eDNA pentru monitorizarea biodiversității este în creștere, dar prelevarea poate fi rudimentară – unii cercetători încă o colectează prin scufundarea unui pahar în apă de pe marginea unei bărci.

Instrumentele mai avansate care pot studia medii în detaliu mai mare ar putea fi vitale pentru protejarea mai bună a oceanelor Pământului, într-o perioadă în care habitatele oceanice se confruntă cu amenințări fără precedent din cauza schimbărilor climatice, supraexploatării și altor activități umane.

„Vrem să construim un instrument de încredere pentru biologi”, a spus Baumann, care a adăugat că speră ca într-o zi să poată scala tehnologia lor, astfel încât să fie accesibilă oricărui om de știință care dorește să o folosească. „Poate că putem preveni ca specii să fie amenințate sau să dispară.”

Subiecte în articol: peste robot autonom
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile