Ye Kunkun a cheltuit aproximativ 56 de dolari pe un Americano special cu gheață la o cafenea rurală din sud-estul Chinei. Nu este un preț obișnuit, dar aceea nu este o cafenea obișnuită. Acolo, scaunul premium este o bancă de lemn cocoțată la 70 de metri deasupra mării, cu priveliște uluitoare.
Ye, în vârstă de 30 de ani, a coborât de pe stânca impunătoare de 130 de metri - cu o înălțime de aproximativ 43 de etaje - pe un traseu via ferrata cu trepte metalice fixate de stâncă, în timp ce un antrenor a ghidat-o de-a lungul drumului. „Am fost speriată la început când am văzut stânca chiar în fața mea”, și-a amintit Ye câteva zile mai târziu. „Dar frica mea a dispărut imediat ce antrenorul a mers primul și m-a condus.”, a povestit tânăra, potrivit CNN.
[GAL layout="5"]I-au trebuit 30 de minute pentru a ajunge la locul respectiv, unde un banner de pe stâncă spune „Gushi Cliff Coffee”. Cafeneaua este numită după orașul în apropierea căruia se află - satul Gushi din Fuzhou, capitala provinciei Fujian din sud-estul țării.
Satul, un loc odinioară necunoscut, cu grupuri de case vechi din piatră care se adăpostesc de vânturile de coastă, a văzut cum în ultimii ani au apărut magazine de ceai cu bule, case de oaspeți și campinguri, pe măsură ce guvernul local plin de datorii promovează turismul rural.
Cățărătorii trebuie să facă rezervare la cafeneaua de pe stânci cu o zi înainte
Odată ajuns la fața locului, ghidul de alpinism al lui Ye i-a servit cafeaua - o infuzie preparată dintr-un termos - și a făcut fotografii cu Ye așezat pe marginea unei bănci acoperite cu covor, cu cafeaua în mână și picioarele atârnând peste panta abruptă.
Gushi Cliff Coffee - care a fost deschisă la 1 octombrie, prima zi a sărbătorii chineze „Săptămâna de Aur” - a stârnit o mare vâlvă pe rețelele de socializare chineze, deoarece vizitatorii aventuroși, precum Ye, își împărtășesc online experiențele pline de adrenalină cu imagini impresionante.
„Cu siguranță nu voi încerca nici dacă m-ați plăti”, a scris un comentator online chinez. „Nu este genul meu, dar îi respect pe cei care îndrăznesc - în niciun caz nu aș urca acolo!”, a postat un altul.
Deși părerile online sunt împărțite, amatorii de senzații tari continuă să vină în număr mare la această cafenea.
Xue Ke, proprietarul cafenelei, a declarat pentru CNN că primesc aproximativ 50 de vizitatori în timpul săptămânii și dublu în weekend. Cățărătorii trebuie să se programeze cu o zi înainte.
56 de dolari cafeaua cu asigurare de viață inclusă
Pentru pachetul de 56 de dolari, clienții vor beneficia de asigurare, închiriere de echipament de siguranță, o băutură, un antrenor care să îi ghideze și o „experiență unică de filmare”, potrivit lui Xue. Întreaga experiență durează aproximativ 80 de minute.
Se așteaptă ca cafeneaua din sat - sprijinită de guvernul local cu o subvenție de 210.000 de dolari să stimuleze turismul local și să sprijine eforturile de „revitalizare rurală” ale Chinei.
Există și un alt motiv pentru care cafeneaua atrage atenția. Priveliștile sale de pe coastă prezintă Strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă care separă China de Taiwanul autoguvernat.
„Vizavi se aflau Insulele Matsu din Taiwan, care sunt atât de vizibile cu ochiul liber, încât puteam vedea chiar și luminile stradale de pe acea insulă”, a declarat Xue. „Acesta a fost unul dintre considerentele mele atunci când am ales locul.”