Antena 3 CNN Externe Cum arată brigada de deţinuţi condamnaţi ai Ucrainei, care luptă cu ruşii pentru libertate. „Avem un obectiv şi acţionăm repede"

Cum arată brigada de deţinuţi condamnaţi ai Ucrainei, care luptă cu ruşii pentru libertate. „Avem un obectiv şi acţionăm repede"

de Claudia Popovici    |   

Mulți dintre condamnați ucraineni au fost scoși din închisoare și transformați în soldați care luptă împotriva forțelor rusești. Drumul lor de la încarcerare la câmpul de luptă scoate în evidență eforturile disperate și hotărâte de a respinge avansul rusesc. Corespondentul CNN, Fred Pleitgen, a mers alături de un astfel de batalion pe câmpul de luptă.

Trupele ucrainene intră într-un sat de pe frontul de est. Dar aceștia nu sunt soldați de carieră, ci sunt condamnați. Ei s-au oferit voluntaro din închisoare, au primit antrenament de bază şi au fost plasați în luptă.

Vitaly are 41 de ani. A primit 10 ani de închisoare pentru furt şi atac violent, a spus el pentru CNN. Acum atacă armata lui Vladimir Putin. 

„Avem un obiectiv. Avem o sarcină şi trebuie să o îndeplinim. Nu suntem niciodată confuzi, suntem mereu concentraţi. Gândim repede, acţionăm repede. Acolo trebuie să fii foarte rapid", spune Vitaly.

Foştii deţinuţi fac parte din Brigada 59 din Ucraina. Tabăra lor de lângă linia frontului este rudimentară, dar mult mai bună decât închisoarea.

Comandantul de companie, Alexander, spune că oamenii săi efectuează una dintre cele mai periculoase asalturi din zonă. Alexander a fost director de închisoare şi mulţi dintre cei de aici sunt deţinuţii săi. 

El i-a recrutat şi spune că problemele care i-au băgat la închisoare îi ţin acum în viaţă.

"Subcultura deținuților este obișnuința de a supraviețui, iar ei vor depune toate eforturile pentru a supraviețui. Adică rezistența fizică, rezistență psihologică, plus viclenie şi logică în gândire", spune Alexander

Această unitate face parte din forţele ucrainene care apără centrul logistic de la Pokrovsk. 

Pokrovsk este acum unul din principalele orașe aflate pe linia de front din Ucraina. Iar ruşii lovesc Pokrovsk în mod constant cu muniţie grea folosind orice, de la artilerie la rachete grele.

„Noi suntem mai puţini. Unul dintre noi a 20 de ruşi. Ne lipseşte pregătirea. Perioada de pregătire este foarte scurtă. Ne lispseşte echipamentul. Ei au luat iniţiativă în cer, mă refer la drone", mai spune Vitaly. Iar dronele ruseşti sunt letale şi noaptea.

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile