Antena 3 CNN Externe Mapamond Cum arată „bomba cu ceas” din Marea Roșie. Forțele militare ale UE încearcă să ajungă la petrolierul distrus de Houthi

Cum arată „bomba cu ceas” din Marea Roșie. Forțele militare ale UE încearcă să ajungă la petrolierul distrus de Houthi

de Robert Kiss    |   

Companii private aflate sub protecția forțelor militare ale Uniunii Europene încearcă să salveze petrolierul MV Sounion și să prevină deversarea a aproximativ un milion de barili de petrol în Marea Roșie, scrie BBC.

[GAL layout="5"]

MV Sounion, sub pavilion grecesc, a fost abandonat de echipajul său în largul coastei Omanului, după ce a fost lovit la 21 august de rebelii Houthi.

Companiile private aflate sub protecția forțelor militare ale Uniunii Europene vor încerca să salveze nava, care are potențialul de a declanșa una dintre cele mai mari scurgeri de petrol din istroie.

Comandamentul central militar al SUA a declarat marți că ar putea fi un „dezastru major de mediu” și i-a acuzat pe houthi de „acte de terorism nechibzuite”.

A spus că o operațiune de salvare este „în desfășurare”, deși nu este clar dacă navele de salvare au ajuns la Sounion.

Luni, operațiunea militară a UE din regiune a declarat că mai multe incendii continuă să ardă pe puntea principală a petrolierului, deși nu existau semne vizibile că ar fi avut loc deja o scurgere de petrol.

Petrolierul a fost atacat prima dată cu ambarcațiuni în urmă cu două săptămâni, apoi lovit de trei proiectile care au declanșat un incendiu și l-au lăsat fără putere în motoare, a declarat biroul pentru operațiunile comerciale maritime din Marea Britanie (UKMTO).

Cei 25 de membri ai echipajului au fost salvați de o navă de război europeană o zi mai târziu și transportați în Djibouti.

Petrolierul a fost ulterior atacat din nou -rebelii Houthi au postat un videoclip în care se presupune că i-au dat foc.

O declarație de sâmbătă a Departamentului de Stat al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile asupra navei. Acesta a avertizat despre o posibilă scurgere de petrol de patru ori mai mare decât dezastrul Exxon Valdez din 1989 , care a eliberat 257.000 de barili în largul coastei Alaska, de această dată fiind vorba de aproximativ 1.000.000 de barili.

Luni, comandamentul militar american a declarat că două nave care transportau petrol au fost lovite cu rachete balistice și o dronă, inclusiv MV Amjad, sub pavilion saudit, despre care se spune că transportă aproximativ două milioane de barili de petrol.

O operațiune militară condusă de SUA a desfășurat lovituri în Yemen, unde Houthii controlează o mare parte a țării, în încercarea de a-i perturba capacitatea de a lovi navele care trec prin una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile