Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită pe 25 noiembrie, în prezența a sute de invitați, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe.
„Evenimentul sfințirii Catedralei Naționale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (…) La baza acestui proiect a stat inițiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului și astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit și după 1990, în toate câmpurile militare. Sfințirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivități religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Evenimentul, care va marca și anul Centenarului, va avea sute de invitați, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol și toți conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa și nu numai.
În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei.
Ansamblul Catedralei Naţionale mai are încă patru construcţii adiacente lăcaşului de cult, fiind vorba despre un centru de diagnostic şi tratament pentru persoanele sărace, despre muzeul Creştinismului Românesc, dar şi despre un parc de aproximativ şase hectare.
Până în acest punct, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.
În ceea ce priveşte forţa de muncă, în acest moment, se lucrează pe şantier cu aproximativ 600 de muncitori, în două schimburi.
Foto: basilica.ro
Locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceauşescu.
Catedrala este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter, iar în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.
Foto: basilica.ro
Construcţia va avea o capacitate de 5.000 de persoane şi 12 lifturi.