Antena 3 CNN Conținut plătit Cum amenajezi un dormitor astfel încât să îți ofere comoditate și funcționalitate

Cum amenajezi un dormitor astfel încât să îți ofere comoditate și funcționalitate

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 14:59 26 Iul 2023 Modificat la 15:02 26 Iul 2023

Dormitorul este una dintre camerele care sunt folosite pentru odihnă nocturnă și o posibilă odihnă în timpul zilei. Este una dintre camerele intime din apartament. Este zona noastră privată. Aceasta nu este una dintre camerele în care primim vizite sau socializăm. Cu siguranță însă nu este nimic greșit să ne ducem prietenii în dormitor într-un apartament sau o casă nouă pentru a le arăta cât de frumos este mobilată. Totuși, în ziua de azi, oamenii au înțeles că dormitorul poate fi mai mult decât o cameră pentru somn și că poate deveni o încăpere cu stil, plină de personalitate. Deci ce mobilă îți trebuie pentru asta și cum faci din dormitor o cameră șic, comodă, dar și funcțională?

Urmează-ți instinctele

Această cameră este specifică într-un anumit fel și, prin urmare, necesită anumite atribute. Să presupunem că ai anumite idei despre cum ar trebui să arate dormitorul tău. Discută împreună cu partenerul tău, cu copiii sau cu persoană care va ocupa această cameră. Ultimul cuvânt va fi oricum al tău. Este casa ta, decizia ta și nu în ultimul rând, portofelul tău. Nu te lăsa împins prostește în soluții prea scumpe. Fă în așa fel încât această cameră să fie cea care îți va încărca bateriile. 

De asemenea, ia în considerare că mobilezi dormitorul pentru mulți ani. Soluția se află undeva la mijloc. Desigur, cineva se va mulțumi cu un dormitor cu pat cu apă și draperii aurii, altul cu un pat din lemn masiv, cineva cu mobilier din PAL sau paturi rabatabile și alții cu doar cu o saltea și un covoraș într-o cameră goală. Cu toate acestea, alfa și omega din această camera este, în primul rând, o odihnă sănătoasă, susținută de piesele de mobilier potrivite.

Standarde și recomandări

„Odihna, ca orice, se termină în oboseală”, a spus odată Alexandru Dumas fiul.

Să încercăm împreună să îmbunătățim puțin acest motto. Să vedem ce spune norma. Zona dormitorului ar trebui să fie minim pentru două persoane, adică 12 m2 (dar de preferat 14 m2), iar pentru o singură persoană, 8 m2. În clădirile noi, se recomandă orientarea dormitorului spre est sau nord-est. Pentru apartamente sau case deja construite, este indicat să alegi o cameră mai răcoroasă pentru dormitor (dacă este posibil). Ce ar trebui să ne intereseze atunci când mobilăm un dormitor?

Să încercăm să privim dormitorul din mai multe puncte de vedere. Trebuie să decizi ce materiale, culori, forme îți plac și ce te face fericit. Există multe opțiuni și este bine să aloci suficient timp acestei analize. Lemnul, metalul, plasticul, sticla și alte materiale sunt soluții posibile, dar cu siguranță predomină materialele naturale. 

Patul

Patul poate fi din metal, dar spre deosebire de acesta, un pat din lemn masiv are cu siguranță propria sa valoare, și nu doar estetică. O mulțime de piese de mobilier, inclusiv paturi tapițate sau paturi rabatabile vei găsi la Grandbazaar.ro. Paturile de la acest magazin sunt disponibile în diferite dimensiuni și diferite mecanisme, dar și materiale.

Patul este elementul fundamental și cel mai important dintr-un dormitor. Dacă vrei cu adevărat să dormi bine, atunci când alegi un pat trebuie să ții cont de următorii factori. Așează patul astfel încât să vezi ușa dormitorului din el, iar asta va contribui la senzația de siguranță. Gândește-te și la modul în care dormitorul este orientat spre punctele cardinale, astfel încât soarele să nu strălucească direct în ochii tăi dimineața. Chiar și într-un dormitor minimal, încearcă să asiguri accesul la pat din trei laturi. Dacă nu ai de ales decât să așezi dulapuri lângă pat, gândește-te la spațiu suficient pentru trecere. Mai ales dacă dulapurile au uși care se deschid, nu glisante. 

Dimensiunea standard a unui pat dublu astăzi ar trebui să fie de 200 cm lungime și 180 cm lățime. Înălțimea patului este, de asemenea, importantă. Standardul este de aproximativ 40-45 cm. La Grandbazaar.ro vei găsi paturi cu aceste dimensiuni, dar și paturi pentru o persoană. La modă sunt paturile tapițate pentru dormitoarele foarte mari, aducând o impresie de lux și eleganță. Dacă dormitorul tău este însă unul mic, cu puțin spațiu, un pat rabatabil va fi perfect. 

Niciun pat nu ar trebui să fie universal, ci adaptat pentru un anumit dormitor. Într-un apartament mic, unde fiecare centimetru este prețios, spațiul de sub pat poate fi folosit cu succes. Din motive de igienă, acesta trebuie proiectat astfel încât să fie permisă circulația aerului sub pat. Vezi colecția de paturi de la Grandbazaar.ro pentru a alege patul potrivit dormitorului tău.

Noptiera

Pentru o lampă, depozitarea cărților și a altor lucruri mărunte, cel mai mult vei aprecia noptiera de lângă pat. Nu contează dimensiunea sau designul, dar o noptieră este, într-adevăr, necesară. Unele paturi însă au noptiere incluse în tăblia patului, astfel vei scapă de sarcina de a alege această piesă de mobilier.

Dulapuri

În ceea ce privește dulapurile, pentru majoritatea apartamentelor mai mici acestea sunt printre puținele spații de depozitare din apartament și nu sunt folosite doar pentru depozitarea hainelor, ci și pentru, de exemplu, un aspirator, lenjerie de pat, prosoape și altele asemenea. Deci ar trebui să fie cât mai încăpătoare posibil. Prin urmare, dulapurile încorporate din podea până în tavan cu uși glisante care nu necesită spațiu suplimentar pentru deschidere sunt ideale. Este indicat să pui o oglindă mare pe ușă dacă nu ai una în hol, de exemplu. Astăzi, amenajarea interioară poate fi realizată cu mobilă pe comandă în funcție de nevoile individuale ale utilizatorului, chiar și pentru produse tipice. Nu există o regulă generală pentru amplasarea dulapurilor în cameră - asigură doar accesul și manipularea comodă. 

Cu aceste piese de mobilier, vei reuși să amenajezi un dormitor care să ofere confort și funcționalitate optime.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole