Antena 3 CNN Conținut plătit Cum să îți alegi generatorul electric în funcție de consumul tău

Cum să îți alegi generatorul electric în funcție de consumul tău

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 20:36 02 Mai 2024 Modificat la 20:36 02 Mai 2024

Dacă nici tu nu știi ce capacitate să alegi, ce accesorii să cumperi și cum poți face cea mai eficientă alegere de produs pentru nevoile tale specifice, suntem aici să te ajutăm.

În articolul de astăzi îți vom prezenta care sunt cele mai comune tipuri de generatoare, ce detalii tehnice trebuie să ai în vedere când faci achiziția și tot ce ai nevoie să știi ca să ai o privire de ansamblu simplificată asupra acestor surse alternative de curent.

Cum alegi un generator electric potrivit

Generatoarele portabile acoperă o gamă largă, care este compusă atât din unități mici, potrivite pentru activități de recreere și pot alimenta un singur electrocasnic, până la modele portabile mari care pot alimenta majoritatea consumatorilor dintr-o casă. În aceste categorii de dimensiuni, se disting totodată alte două sub categorii: generatoare convenționale și invertoare – acestea din urmă sunt mai silențioase și mai eficiente, dar și mai scumpe.

Următoarea opțiune este reprezentată de gama de generatoare de curent staționare, un model fix și clasic de generator – numit adesea generator de rezervă pentru întreaga casă - care alimentează o casă întreagă fără întreruperi și fără reumplere frecventă.

Ce factori trebuie să ai în vedere?

Pentru a putea determina mărimea generatorului de care ai nevoie, trebuie în primul rând să iei în considerare toată aparatura pe care ai de gând să o alimentezi de la această sursă alternativă de curent și să aduni voltajul fiecărui consumator. Acest lucru te va ajuta să-ți gestionezi eficient bugetul, fără să dai banii pe un generator care oferă mai multă putere decât ai nevoie pentru device-urile și electrocasnicele tale.

Trebuie să ai în vedere și faptul că anumiți consumatori sau anumite generatoare necesită mai mult curent pentru a porni, decât atunci când funcționează, cum este în cazul motoarelor electrice din majoritatea electrocasnicelor.

În funcție de dimensiunea generatorului de care ai nevoie, poți alege dintre un generator portabil clasic și un invertor, care reglează electronic motorul, pentru a-l ajuta să furnizeze energie într-un mod mai eficient și optimizat pentru specificul de consum.

O altă modalitate care te poate îndrepta către alegerea potrivită pentru anumite modele de generatoare de curent este frecvența cu care plănuiești să îl utilizezi și, mai ales, pentru cât timp. Bineînțeles că adesea, acest lucru nu poate fi anticipat decât într-o mică măsură, însă poți anticipa câteva situații specifice la care te poți adapta.

De exemplu, dacă te confrunți des cu pene de curent și acestea durează timp îndelungat, este cel mai bine să investești într-un generator staționar, de dimensiuni mari sau într-unul portabil, cu capacitate mare sau chiar într-un invertor asemănător. Acest lucru se aplică în special persoanelor care trăiesc în zone afectate de evenimente meteorologice serioase, cum ar fi furtunile puternice, atât cu ploaie, cât și cu grindină, inundațiile, alunecările de teren sau locurile în care rețeaua electrică nu este eficient realizată.

Metoda de alimentare este de asemenea un aspect important. Este esențial să te asiguri că ai sursele de alimentare necesare pentru generatorul tău mereu la îndemână.

Alegerea generatorului potrivit presupune cunoașterea obiceiurilor de consum și a aparaturii esențiale din casa ta. Chiar și așa, procesul de selecție implică și cunoașterea unor detalii ce țin de predictibilitate, motiv pentru care poate părea dificil să faci o alegere corectă. Chiar dacă crezi că ți-ai schițat o idee cu privire la modelul potrivit, asigură-te că ceri sfatul specialiștilor din magazinele de profil înainte de a face investiția.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole