Alegerea apei pe care o bem a ajuns să nu mai fie una uşoară, având în vedere multitudinea de categorii din supermarket.
Ca regulă generală, apa pe care o bem, mai ales vara, pe caniculă, trebuie să aibă săruri benefice organismului, însă totul depinde de afecţiunile pe care le avem.
Dacă pentru o persoană fără probleme de sănătate, este indicată o apă bogată în minerale esenţiale, cum ar fi sarea şi potasiul, pentru cei cu probleme la rinichi, apa trebuie să fie săracă în aceste elemente, spun medicii. Cu alte cuvinte, în cazul lor, este indicată apa oligominerală.
„Pentru buna funcționare a organismului, sunt anumite substanțe care sunt indispensabile. Fără sodiu, fără potasiu, organismul nostru nu poate funcționa.
Dacă aceste săruri sunt în cantităţi prea scăzute sau dacă sunt, din contră, mult prea ridicate, se pot produce boli foarte grave, spre exemplu se poate ajunge la infarct.
Deci din cauza acestor tulburări majore hidroelectrolitice, un pacient poate ajunge la deces.
De aceea este foarte important ca apa să nu fie una total inertă.
Pe de altă parte, sunt anumite categorii de pacienți care trebuie să fie atenți la apa pe care o beau.
Spre exemplu, pacienții care sunt predispuși la a face litiază renală trebuie să consume o apă cu un conținut ceva mai scăzut de sodiu şi potasiu, așa numita apă oligominerală.
Apa, în cazul lor, nu trebuie să aducă un surplus de sare, de calciu, care este în cantitate foarte mare în apa carbogazoasă sau chiar în anumite ape plate.
Acest exces de calciu, din afară, poate favoriza apariția pietrelor", a atras atenţia medicul urolog Gheorghe Niţă, la emisiunea Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.