Antena 3 CNN Life Sănătate Cum ajung oamenii să facă boli cu transmitere sexuală. Mai mult de jumătate din bolnavi s-au infectat în același fel

Cum ajung oamenii să facă boli cu transmitere sexuală. Mai mult de jumătate din bolnavi s-au infectat în același fel

de Andreea Ştefan    |   

Cercetătorii au analizat datele de la U.S. Census Bureau pentru a determina cum și unde au contractat și răspândit oamenii boli cu transmitere sexuală. Printre constatările DatingNews.com a fost faptul că 55% dintre persoanele cu o infecție cu transmitere sexuală au contractat-o de la un partener infidel.

13% dintre cei aproape 1 000 de respondenți au declarat că partenerul lor i-a mințit cu privire la statutul lor în materie de boli cu transmitere sexuală, în timp ce 45% nu au discutat despre testare cu partenerul lor înainte de a deveni activi sexual.

Aproape unul din cinci respondenți (18%) a declarat că a fost diagnosticat cu o boală cu transmitere sexuală, cel mai frecvent diagnostic, chlamydia, reprezentând 36% din cazuri, notează Fox News.

Participanții la sondaj aveau vârste cuprinse între 18 și 79 de ani, a declarat Emily Fanous, purtător de cuvânt al DatingNews.com, pentru Fox News Digital.

Din moment ce 81% dintre americanii peste 18 ani sunt activi sexual, Fanous a subliniat importanța de a cunoaște riscul cuiva - și cum testarea poate ajuta la prevenire.

Unul din trei americani incluși în studiu a declarat că nu a fost testat niciodată pentru o boală cu transmitere sexuală.

Cel mai mare număr de persoane care nu s-au testat au fost baby boomers (51%), urmați de millennials (33%) și Gen Z și Gen X (ambele 29%).

Principalele motive pentru care respondenții au declarat că s-au abținut de la testare sunt rușinea (25%), lipsa de timp (22%) și costul (19%).

Dr. Gabe Gaviola, M.D., director medical senior la Everlywell din New York - o platformă de testare și tratament al bolilor cu transmitere sexuală la domiciliu - a remarcat că există peste 20 de milioane de cazuri noi de infecții cu transmitere sexuală raportate în SUA în fiecare an.

„Adevărata surpriză a acestor constatări este lipsa testării ITS care ar putea preveni noile cazuri”, a declarat Gaviola, care nu a fost implicat în studiu, pentru Fox News în timpul unui interviu în direct.

„Multe boli cu transmitere sexuală nu prezintă niciun simptom”

„În calitate de medic și de susținător al sănătății publice, mi-aș dori ca mai mulți oameni să știe că există opțiuni accesibile de testare la domiciliu pentru ITS, care oferă rezultate rapide și fiabile, cu intimitatea și confortul colectării la domiciliu.”

Studiul a constatat, de asemenea, că doar 34% dintre persoane se testează anual pentru ITS, în timp ce mai puțin de 25% se testează înainte de a începe o nouă relație.

„Aceste cifre nu sunt suficient de mari”, a spus Gaviola. „Multe ITS nu prezintă niciun simptom, ceea ce înseamnă că nu trebuie să așteptați simptomele pentru a vă testa.” 

„Fie din cauza stigmatizării, a accesului sau a educației, milioane de americani care prezintă un risc ridicat de a contracta sau transmite o ITS nu se testează.”

„Trebuie să avansăm conversația în jurul sănătății sexuale și să creștem educația cu privire la importanța testării ITS.”

Gaviola a adăugat că și persoanele care au relații monogame pe termen lung ar trebui să fie la curent cu testarea pentru bolile cu transmitere sexuală.

„Multe ITS nu prezintă niciun simptom, dar dacă sunt nedetectate și netratate, pot duce la probleme grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi infertilitatea”, a avertizat el.

Expertul i-a încurajat pe americani să aibă conversații deschise cu partenerii lor înainte de a începe o relație sexuală și să „continue să verifice”.

„Acest lucru ajută la stabilirea încrederii că ei își iau sănătatea sexuală la fel de în serios ca și dumneavoastră, făcându-și testele în mod regulat”, a spus el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile