Antena 3 CNN Actualitate Super-agenția în care s-au făcut angajări pe „ochi frumoși”. Cum și-a pus Guvernul în cap Comisia Europeană, din cauza AMEPIP

Super-agenția în care s-au făcut angajări pe „ochi frumoși”. Cum și-a pus Guvernul în cap Comisia Europeană, din cauza AMEPIP

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 07:00 20 Iul 2024 Modificat la 11:06 20 Iul 2024

România este pe punctul de a pierde sume uriașe din finanțările externe, fie că vorbim de PNRR sau de banii primiți de la alte organisme internaționale, pentru că Guvernul de la București nu a respectat normele agreate cu partenerii externi.

Super agenția înființată după discuțiile mai vechi cu FMI și cele recente cu Uniunea Europeană, care ar fi trebuit să se ocupe de selecția transparentă și corectă a șefilor marilor companii de stat, s-a dovedit a fi încă o țeapa uriașă românească.

Atunci când oficialii europeni și-au dat seama, scandalul a devenit atât de mare încât premierul Marcel Ciolacu a fost nevoit să reacționeze și să anunțe că le va cere celor care conduc Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice să facă un pas în spate.

La începutul acestei săptămâni venea vestea demisiei tuturor celor din echipa de conducere a AMEPIP care lăsau în urmă un scandal imens și pierdeau salarii de mii de euro primite cadou de la șefii lor politici.

De exemplu, Mihai Precup încasa un venit lunar de 24.000 de lei, deși nici măcar nu îndeplinea condițiile de competență pentru această poziție.

De unde a izbucnit scandalul internațional?

Funcționarilor de la Bruxelles au fost șocați când au studiat documentele venite din România și au constatat că tocmai agenția care trebuia să se ocupe de numirile transparente, fără pile și influente politice, era ea însăși populată la vârf cu numiți pe „ochi frumoși”.

De pildă, un candidat pentru funcția de vicepreședinte al agenției a selectat el însuși doi membri din comisia de evaluare a candidaților pentru ocuparea postului de vicepreședinte.

După ce și-au revenit din șoc, oficialii europeni au semnalat această scandaloasă incompatibilitate și au cerut demiterea conducerii AMEPIP. În scrisoarea Comisiei Europene sunt subliniate câteva observații extrem de ferme:

„În acest context, implicarea unuia dintre canditați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de  vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv bazat pe merit și pe criterii de numire transparente. Pe baza informațiilor primite, procesul de selecție nu conține o procedură de evitare a posibilelor incompatibilități sau situații de conflict de interese", se arată în scrisoarea CE.

Odată declanșat scandalul, au început să se audă explozii peste tot. Din fiecare companie aproape se mai afla despre o „numire românească" cu bugete de miliarde.

La Complexul Energetic Oltenia, șeful Plaveti a fost cel care a selectat firma ce urma să realizeze selecția conducerii și tot el, alături de un alt director, care ulterior a și fost selectat, semnau contractul cu firma de recrutat șefi ai complexului energetic.

La doar o zi după demisia șefilor din fruntea super agenției, venea o solicitare extrem de contondentă din partea Fondului Proprietatea - care se știe că este administrat de americani - care cerea și el guvernului României, mai exact Ministerul Transporturilor, să nu aprobe numirea noului CA de la Compania Aeroporturi București. Motivul: Aceeași lipsă de transparență și încălcarea legislației privind selecția.

De asemenea, reprezentanții Fondului Proprietatea constatau că majoritatea candidaților de pe lista comunicată de Ministerul Transporturilor nu erau independenți. Mai exact, din 7 nominalizări, 5 sunt angajați ai unei instituții publice și, mai grav, niciunul nu are experiență în audit financiar așa cum cereau normele.

Nu încape nici o îndoială că dacă cineva ar lua la mână și lista CA-ului de la Tarom va face aceeași constatare și va descoperi cu ochiul liber că Anca Boagiu, de pildă, a 6-a oară numită în Consiliul de administrație, nu a ajuns acolo pe bază de criterii și calități manageriale, ci călare pe o pilă de partid.

La fel de scandaloase sunt constatările pe care le poți face când privești numele celor care conduc giganții din energie cu capital de stat. În mandatul fostului ministru liberal Virgil Popescu au fost înșurubați în poziții cheie mulți „șmecheri” de partid sau oameni de încredere chiar ai ministrului. Câteva exemple la întâmplare prezentate de colegii noștri de la cotidianul național Jurnalul:

Dan Drăgan - Secretar de stat la Energie ajunge într-o poziție cheie la Romgaz în vreme ce un alt colaborator direct al lui Virgil Popescu, respectiv șeful sau de cabinet, Liviu Mihalache, este plasat la Hidroelectrica, acolo unde îl găsim și pe actualul șef ANRE, George Niculescu.

Și fiindcă prietenii lui Virgil Popescu nu rămân nerăsplătiți, Niculescu a mai primit și o numire la Nuclearelectrica. Cei mai mulți dintre șefii puși fără respectarea niciunei reguli au un parcurs fabulos, țopăind cu ajutorul partidului dintr-o funcție bănoasă în alta.

Carmen Radu: Director la Horticola SA între '92 și '95 este mutată apoi în Ministerul de Finanțe pentru 10 ani. De acolo, e propulsată direct președinte al băncii de stat Exim de unde începe să fie înfiptă în scaune de conducere la cele mai bănoase societăți: Romatsa, Nuclearelectrica și apoi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru a ajunge ulterior în 2015 șefa la Fondul Român de Contragarantare.

De aici, firesc, ajunge șefa și la Fondul de Garantare a Asiguraților. Iar lista CA-urilor și directoratelor înșirate în dreptul fiecărui nume se traduce în zeci de mii de euro sau chiar sute de mii încasate anual, de cele mai multe ori doar pentru a face act de prezență.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole