Antena 3 CNN Externe Cum a reușit Carles Puigdemont să fugă de poliție, în Barcelona. Un ofițer a fost arestat, după ce i-ar fi pus la dispoziție mașina

Cum a reușit Carles Puigdemont să fugă de poliție, în Barcelona. Un ofițer a fost arestat, după ce i-ar fi pus la dispoziție mașina

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Poliția a blocat, joi, orașul Barcelona în încercarea de a-l captura pe liderul separatist Carles Puigdemont, transmite Politico.

Puigdemont și-a făcut apariția în cursul dimineții pentru scurt timp, pentru a se adresa susținătorilor săi, apoi a dispărut, adaugă sursa citată.

Polițiștii au instituit puncte de control la ieșirile din oraș și caută un vehicul în care se presupune că se află fostul președinte catalan.

El face obiectul unui mandat de arestare, după inițierea unui referendum ilegal de secesiune în 2017.

În același an, el a fugit din Spania în Belgia, pentru a evita să fie încarcerat.

Update: Operațiunea de localizare a lui Carles Puigdemont a fost revocată

La Vanguardia, principalul ziar din Catalonia, a scris că operațiunea poliției regionale, Mossos d’Esquadra, de localizare a liderului separatist Carles Puigedemont, a fost revocată, după ce a provocat blocaje rutiere majore.

Revocarea operațiunii nu a fost însoțită de comunicarea vreunei informații privindu-l pe liderul separatist.

Sursa citată a menționat că, în urma barajelor poliției, s-au înregistrat cozi de opt kilometri în apropierea frontierei cu Franța.

Puigdemont a fost semnalat părăsind locația unui miting din Barcelona la bordul unui automobil, joi dimineață, după ce s-a adresat unei mulțimi de susținători.

Pe numele său există un mandat de arestare emis de autoritățile spaniole.

Update: Un polițist a fost arestat după fuga lui Puigdemont din Barcelona

Un purtător de cuvânt al poliției regionale catalane, Mossos d'Esquadra, a confirmat că unul dintre ofițerii săi a fost arestat în legătură cu ancheta privind fuga lui Carles Puigdemont.

Persoana arestată ar fi proprietarul vehiculului la bordul căruia liderul separatist a părăsit zona mitingului din Barcelona.

Știrea inițială: Puigdemont a făcut de râs poliția spaniolă

Politico notează că Puigdemont a apărut, joi, pe o scenă de lângă Arcul de Triumf al orașului, iar susținătorii săi au format o barieră umană în jurul lui.

"În ciuda tuturor eforturilor de a ne face rău, am venit astăzi pentru a le aminti (autorităților centrale, n.r.) că suntem încă aici și că nu trebuie să renunțăm. Trăiască Catalonia liberă!", a spus el mulțimii.

După ce și-a încheiat scurtul discurs, politicianul a coborât de pe scenă, aparent pentru a lua parte la un marș către parlament. În câteva momente, el a dispărut în mulțime. 

Politicianul nu a fost depistat în grupul de parlamentari care au intrat în clădirea legislativului regional, izolată și înconjurată de ofițeri de poliție.

În parlamentul catalan, sesiunea de joi a început conform programului, la ora locală 10.00.

Socialistul Salvador Illa și-a început discursul înainte de votul asupra candidaturii sale la funcția de președinte al Cataloniei.

Illa a invocat legea de amnistie a guvernului spaniol, pe care sistemul judiciar al țării refuză să o aplice în cazul lui Puigdemont, și a insistat că toți membrii aleși în forul legislativ ar trebui să poată participa la reuniunile acestuia.

Carles Puigdemont, ales în parlamentul regional, nu a solicitat să voteze de la distanță, motiv pentru care mulți se așteptau ca acesta să apară în incintă.

La scurt timp după începerea sesiunii, poliția regională catalană a confirmat că Puigdemont nu a fost reținut.

"Fuga lui Puigdemont a avut loc sub ochii a peste 300 de polițiști în centrul Barcelonei. În prezent, un număr mare de ofițeri au fost mobilizați (în căutarea lui), paralizând orașul și blocând accesul, ceea ce provoacă stupoare chiar în rândurile Mossos d'Esquadra (poliția catalană, n.r.), ai cărei membri vorbesc despre 'rușine' și 'consecințe devastatoare' pentru instituția lor", a notat jurnalista El Pais, Rebeca Carranco.

Europarlamentar român: "Venirea lui Puigdemont la Barcelona, fără a fi arestat, o dovadă a slăbirii statului de drept în Spania"

Situația creată de Puigdemont la Barcelona a dat Partidului Popular, de opoziție, ocazia de a-l acuza pe premierul socialist Pedro Sanchez.

Numind apariția, discursul și dispariția liderului separatist din capitala catalană drept "o umilință insuportabilă", liderul Partidului Popular, Alberto Núñez Feijóo, a scris pe X:

"Este dureros să urmărești această nebunie în direct. O nebunie pentru care Pedro Sánchez este principalul responsabil. Să prejudiciezi astfel imaginea Spaniei este de neiertat".

Și europarlamentarul român Siegfried Mureșan, a cărui formațiune, PNL, face parte din Partidul Popular European, a reacționat pe contul său de pe rețeaua socială.

"Politicienii care încalcă legea trebuie să fie trași la răspundere, nu să li se permită să țină discursuri. Sosirea lui Carles Puigdemont în Spania fără a fi arestat imediat imediată îi oferă o ocazia de a sfida legea. Este încă un semn al slăbirii statului e drept din Spania", a scris Mureșan.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile