Antena 3 CNN Coronavirus Cum a început pandemia de COVID-19, în urmă cu exact un an: Povestea pacientului 0 din România

Cum a început pandemia de COVID-19, în urmă cu exact un an: Povestea pacientului 0 din România

Mia Lungu, Gabriela Mladin
3 minute de citit Publicat la 10:53 26 Feb 2021 Modificat la 11:01 26 Feb 2021

Şi la împlinirea unui an de la acel moment care a schimbat vieţle tuturor, autorităţile din Prigoria şi familia primului infectat cu SARS-CoV-2 au făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Antena 3, care răstoarnă tot ce ştiam până acum. 

Sursa infectării tânărului de 25 ani din Prigoria pare să nu fi fost cetăţeanul italian la restaurantul căruia lucra.

"El a fost plecat în Germania, pe cale terestră, și s-a întors cu avionul. Cred cu o săptămâna în urmă s-a întors. Și mie mi-a creat sentimentul, mai ales după spusele lui, nu cred că infectarea s-a produs de la cetățeanul italian. Era din altă sursă.", a povestit Cosmin Popescu, președinte Consiliul Județean Gorj.

Primul pacient cu COVID-19 din țară a fost tratat pentru infecție cu doar două pastile

Şi bunica tânărului spune că acesta doar ce revenise în ţară din Germania, împreună cu prietena lui, cu o săptămână înainte că el să fie confirmat cu Sars-CoV-2.

"El a fost cu fata, cu nevastă-sa, în Germania la curscrii. Au stat trei zile și au venit înapoi."

Iar dezvăluirile familiei continuă. Tânărul nu a stat 5 zile internat la Institutul Matei Balș, ci doar două. Apoi a fost dus la o rudă în municipiul Motru unde a rămas în izolare. Ca tratament, el a primit doar 2 pastile, spune femeia.

"A două zi a ieșit din spital. Pe noi ne-a ținut în carantină și pe el l-au dus la o fată de-a mea, în Motru. Cică l-a scos prin spate, nu știu pe unde, ca să nu-l vadă reporterii", a mai spus bunica tânărului.

Președintele CJ Gorj: Toți eram speriați

Pentru autorităţile care au gestionat situaţia la nivelul judeţului a fost o provocare uriaşă, mai ales că Executivul de atunci încă nu luase nicio măsură pentru astfel de cazuri.

"Timp de 3-4 zile în afară de discuțiile cu Arafat și Cercel nimeni nu ne-a întrebat de nimic. A fost un moment destul de complicat pentru că toți eram speriați, era primul caz. Nu aveam la acea dată o discuție clară sau o legislație în ce privește partea de carantinare.

Fiecare instituție care face parte din comandamentul de situații de urgență și a desemnat personal care să ajute și facă anchetă epidemiologică pentru că nu putea un singur medic de la DSP să realizeze harta epidem la acel moment", a mai povestit președintele Consiliul Județean Gorj

"Am reușit să coagulam un set de proceduri operaționale care să asigure o limitare a răspândirii și o intervenție promta pentru a pune în aplicare acele precepte legale.

Conștientizăm faptul că există o incapacitate de răspuns mai ales a autorităților publice centrale care nu s-au așteptat și nu au fost pregătite să susțină autoritățile publice locale.", a declarat pentru Antena 3, Cristinel Rujan, fost prefect de Gorj.

ISU Gorj: Nu știam cât de rapid se extinde, cum se extinde

Cei de la Gorj au încercat să gestioneze cazul nemaiîntâlnit, prin intermediul unor măsuri luate la nivel local şi ghidându-se după recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Poliţişti, jandarmi şi pompieri, cu toţii au fost implicaţi pentru a asigura siguranţa oamenilor.

"Am fost primii din țară care am activat Centrul Județean de Coordonare și Conducerea Intervenției sunt foarte convins că foarte puține persoane auziseră de acest centru. De acolo s-au coordonat toate activitățile de gestionare ale acestei pandemii.

Știam foarte puține despre acest virus nu știam cât de rapid se extinde cum se extinde. Nu știam cu certitudine toate simptomele pe care le poate manifestă acest virus.", Florin Chisim, purtător de cuvânt ISU Gorj

"Nu ne a fost teamă niciodată. Problema a fost de neprevăzutul situației și într-adevăr ne confruntăm cu un alt gen de intervenție la momentul acela. Au urmat ulterior zeci sute de intervenții pentru că au fost și sunt niște luni grele", Radu Teică, paramedic SMURD Gorj

Un an mai târziu, de la un singur caz de COVID-19, România a ajuns la peste 790 de mii de îmbolnăviri şi peste 20 de mii de decese provocate de coronavirus

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole