Antena 3 CNN Externe Cum a fost posibilă operațiunea ucraineană care a șocat Kremlinul. Greșeala unui general rus a făcut vulnerabilă întreaga graniță rusă

Cum a fost posibilă operațiunea ucraineană care a șocat Kremlinul. Greșeala unui general rus a făcut vulnerabilă întreaga graniță rusă

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 17:19 21 Aug 2024 Modificat la 17:39 21 Aug 2024

Apărarea rusească din Kursk fusese slăbită semnificativ înainte de incursiunea ucraineană, conform unei investigații a WSJ, care arată că un general rus a dizolvat un consiliu special care avea rolul de a gestiona securitatea în provincie. Alexander Lapin a susținut că armata rusă este capabilă de una singură să apere provincia de graniță.

Citând un oficial anonim din serviciile de securitate rusești, WSJ scrie că Lapin a dizolvat un consiliu format din militari și oficiali locali și regionali de securitate care ar fi fost însărcinat cu obiectivul de a preveni posibilitatea unui atac ucrainean.

Raportul subliniază, totuși, că Rusia tot ar fi avut probleme în a se apăra de forțele ucrainene, însă situația a devenit mult mai proastă pentru regimul de la Kremlin ca urmare a deciziilor lui Lain. Confuzia și lipsa de organizare au fost și mai mari în contextul acestora.

Operațiunea fără precedent a armatei ucrainene, deja în desfășurare de aproape două săptămâni, adus la capturarea orașlui Sudja, în Kursk, și la distrugerea a trei poduri peste râul Seim, aproape de granița cu Ucraina.

Forțele ucrainene au înaintat 28-35 de kilometri în interiorul Rusiei și au ocupat în jur de 93 de localități, conform comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

O nouă dovadă de incompetență crasă din partea rușilor

Motivul pentru care Lapin ar fi luat decizia a fost lipsa critică de personal, iar mișcarea sa greșită este caracteristică pentru un comandant care adesea nu mai este la curent cu realitățile de pe câmpul de luptă, fenomen care afectează, acum, Rusia în timp ce încearcă să alunge forțele ucrainene de pe teritoriul său, potrivit WSJ.

„Verticala de putere a lui Putin este încă în vigoare, dar deocamdată funcționează împotriva obiectivelor Rusiei pe teren. Și cum planificarea Rusiei vine numai de la vârf, răspunsurile sale la evenimente neașteptate și rapide sunt incredibil de afectate, fără ca cineva de pe teren să ia inițiativa”, este de părere William Courtney, fost diplomat american. 

Miercuri, Ucraina a lansat un nou atac în interiorul Rusiei, de data aceasta trimițând cel puțin 45 de drone în regiunile de frontieră ale țării, Briansk, Kursk și Belgorod, în încercarea de a pune presiune pe forțele ruse și de a ataca Moscova.

Nu este clar dacă consiliul interinstituțional dizolvat de Lapin, un organism care aduna ofițeri militari împreună cu oficiali de securitate locali și regionali, ar fi contribuit la organizarea unui răspuns coerent din partea regimului de la Kremlin.

Dar, fără un organism centralizat însărcinat cu răspunsul Rusiei, eforturile sale de a înlătura forțele ucrainene au fost până acum haotice și ineficiente.

„Rusia încă își pregătește reacția la această incursiune a Ucrainei. Reacția a fost destul de lentă și dispersată. O parte din acest lucru se datorează faptului că nu ar fi clar cine este responsabil”, a declarat, joi, generalul Christopher Cavoli, comandant NATO.

Nu a fost prima dată când generalul Lapin s-a remarcat prin gafe și demonstrații de incompetență. La începutul lunii septembrie 2022, forțele ucrainene au lansat un atac surpriză în nord-estul Ucrainei, în teritoriile ocupate de ruși.

Fără ca rușii să își fi fortificat suficient pozițiile subțiri de pe linia frontului, ucrainenii au trecut peste ei folosind vehicule de teren rapide, urmate de eșaloane blindate mai grele. Linia ofensivă a Rusiei s-a prăbușit, iar Ucraina a reușit să recucerească mii de kilometri pătrați în nord-estul Ucrainei.

În urma eșecului, Ramzan Kadîrov i-a cerut demisia: „L-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat, i-aș retrage distincțiile și l-aș trimite în prima linie cu o mitralieră”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole