Antena 3 CNN Externe Mapamond Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii

Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii

de Daniela Chihaia    |   

Un român din SUA a furat sute de mii de dolari de la familii sărace, care trăiesc din ajutoare sociale. Astfel, Andrei Bogdan Arteni, din București, România, a fost pus oficial sub acuzare de instanță, în luna septembrie, pentru furtul a peste 580.000 de dolari din ajutoarele oferite de stat familiilor cu venituri mici, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Justiție.

Între octombrie 2023 și martie 2024, Arteni, în complicitate cu alte persoane, ar fi instalat dispozitive de tip skimming în cititoarele de carduri de la marii comercianți cu amănuntul și magazinele alimentare din și în apropierea cartierelor cu un număr mai mare de asistați social, care primesc pe carduri speciale beneficii de la stat pentru alimente și alte produse indispensabile, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție citat de Daily Muck.

Dispozitivele de skimming instalate pe cititoarele de carduri la ATM-uri, magazinele alimentare și pompele de combustibil scanează și captează datele cardului și informațiile PIN, conform unui raport FBI. Odată ce dispozitivul de skimming are informațiile cardului, cel care l-a instalat le poate descărca pe un alt card și le poate folosi pentru a efectua retrageri de numerar.

Escrocii ar fi scanat cardurile de beneficii emise de guvern și au creat carduri false folosind informațiile furate. Ulterior au folosit cardurile false pentru a retrage peste 580.000 de dolari într-un interval de câteva luni, spun procurorii.

Arteni este în arest preventiv și va fi prezentat la un tribunal federal din San Diego pentru a fi audiat.

Numerar, bijuterii și dispozitive de skimming

Arteni a fost arestat în Santa Ana, California, pe 8 septembrie, iar autoritățile au emis mandate de percheziție pentru două unități de depozitare în National City și Newport Beach, California, unde Arteni și alți complici, folosindu-se de identități false, au închiriat depozite, dar și locuințe prin Airbnb.

Autoritățile au confiscat dispozitive de skimming, bijuterii și peste 550.000 de dolari în numerar, bani care erau ascunși în aparatele de uz casnic. Autoritățile române care lucrează la acest caz au emis, la rândul lor, mandate de percheziție pentru zece locuințe din toată România, punând sub sechestru o proprietate din Iași și una din Podu Iloaiei, precum și peste 190.000 de dolari și 200.000 de euro în numerar.

Serviciul Secret al SUA și Departamentul de Poliție din Birmingham au percheziționat peste 1.400 de terminale POS, bancomate și pompe de benzină și au descoperit trei dispozitive de tip skimming. 

Experții estimează că peste 1 miliard de dolari se fură anual în America prin această metodă. 

Subiecte în articol: fraude skimming SUA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile