Antena 3 CNN Sport JO 2024 Cum a câștigat americanul Noah Lyles aurul la 100 de metri, deși piciorul rivalului jamaican a trecut primul linia de sosire

Cum a câștigat americanul Noah Lyles aurul la 100 de metri, deși piciorul rivalului jamaican a trecut primul linia de sosire

de Daniela Chihaia    |   

Finala masculină la proba de 100 de metri la atletism care a avut loc duminică seară a fost, cu siguranță, unul dintre cele mai urmărite evenimente de la Jocurile Olimpice 2024.

Cei opt finaliști au suportat o întârziere agonizantă până la startul cursei după ce un spectator a încercat să intre pe pistă cu doar câteva clipe înainte de a începe, ceea ce a însemnat că emoțiile atleților, care erau oricum uriașe, s-au accentuat. 

Lucrurile nu au arătat deloc bine pentru Noah Lyles de la Team USA în primele secunde ale cursei, pentru că americanul a fost pe ultimul loc aproape jumătate din cursă.

[GAL layout="5"]

Cu toate acestea, în ultimele clipe Lyles a recuperat masiv și i-a depășit pe toți ceilalți concurenți, în final obținând aurul cu un avans de doar 0,05 secunde.

Kishane Thompson din Jamaica a fost chiar în spatele lui, pe locul al doilea, în timp ce campionul olimpic de la Tokyo 2020, italianul Lamont Marcell Jacobs, s-a clasat pe locul cinci.

Finala a fost cea mai rapidă cursă din toate timpurile, toți cei opt atleți trecând linia de sosire în mai puțin de 10 secunde.

Cum a reușit Noah Lyles să câștige aurul?

Finalul cursei a fost atât de strâns încât a fost aproape imposibil pentru cei care au privit cursa din fața televizorului să spună cine a câștigat. Iar la reluare părea că piciorul lui Thompson trecuse mai mult peste linia de sosire.

Așadar, în aceste condiții, cum a câștigat Lyles aurul olimpic? Este adevărat că piciorul lui Thompson a trecut linia de sosire înaintea lui Lyles, însă câștigătorul este hotărât în funcție de primul bust care trece de linia de sosire, iar la Paris acesta a fost al lui Lyles. Înainte de final, atletul american s-a aplecat puțin mai mult în față, dar suficient pentru a tranșa clasamentul, potrivit The Telegraph.

Aceeași sursă spune că timpul său final a fost de 9,79784, în timp ce Thompson a avut un timp de 9,79789, cu cinci miimi de secundă mai mult.

Mulți specialiști din sport spun despre cursa de 100 m de la Paris că a fost cea mai tare finală văzută vreodată. Chiar Michael Johnson, de patru ori campion olimpic, a afirmat că nu a văzut niciodată o cursă atât de strânsă și de spectaculoasă.

„Nici nu am știut cine a câștigat pentru câteva minute”, a spus el într-un interviu pentru BBC.

Subiecte în articol: atletism Jocurile Olimpice paris
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile