Tocmai de aceea este recomandat pentru buna funcționare a organismului uman. Un consum regulat de castraveți stimulează circulația sangvină și pancreasul și luptă împotriva indigestiei sau a stărilor subfebrile.
- Plantarea castraveților
Alegeți un loc care beneficiază de mult soare (cel puțin 6-8 ore de lumină directă a soarelui pe zi). Castraveților le place căldura și multă lumină! Castraveții au nevoie de un sol fertil. Înainte de plantare, adăugați în pământ aproximativ 5 cm de gunoi de grajd învechit și/sau compost și lucrați-l până la o adâncime de 15 - 20 cm. Solul trebuie să fie umed, dar bine drenat (nu îmbibat cu apă) și să aibă un pH de aproximativ 6,5-7,0.
- Când să plantați castraveții?
Pentru o recoltă timpurie, semănați semințele de castraveți în interior cu aproximativ 3 săptămâni înainte de a-i transplanta afară în pământ. La exterior, castraveții ar trebui să fie semănați sau transplantați în pământ nu mai devreme de 2 săptămâni după data ultimului îngheț. Castraveții sunt extrem de sensibili la îngheț și la daunele provocate de frig; solul trebuie să fie la cel puțin 21ºC pentru germinare. Răsadurile se înființează cel mai bine la această temperatură. Faceți plantări succesive (la fiecare 2 săptămâni) pentru recolte continue pe parcursul sezonului. În solul cald, castraveții vor crește rapid și se vor coace în aproximativ 6 săptămâni.
- Cum plantați castraveții?
Semănați semințele la o adâncime de 2,5 cm și la o distanță de aproximativ 1,5 m unul de celălalt, în funcție de soi (consultați pachetul de semințe pentru detalii). Castraveții pot fi, de asemenea, plantați în movile. Dacă locuiți într-un climat mai rece, puteți ajuta la încălzirea solului înainte de plantare acoperindu-l cu folie de plastic neagră.
După plantare, mulciți în jurul zonei cu paie, frunze tocate sau un alt mulci organic pentru a ține la distanță dăunătorii.
Un spalier de grădină este o idee bună dacă doriți ca aceștia să se cațere sau dacă aveți un spațiu limitat. De asemenea, spalierul protejează fructele de deteriorarea cauzată de așezarea pe solul umed.
Acoperiți semințele de castraveți proaspăt plantate cu un acoperiș de protecție din folie, dacă aveți dăunători; acest lucru îi va împiedica să dezgroape semințele.
- Îngrijirea castraveților
- Când răsadurile apar, începeți să udați frecvent. Principala cerință de îngrijire pentru castraveți este udarea constantă! Udarea inconsecventă duce la fructe cu gust amar. Udați încet dimineața sau la începutul după-amiezii și evitați să udați frunzele, deoarece acest lucru poate încuraja bolile foliare care pot distruge planta. Dacă este posibil, udați castraveții cu un furtun perforat pentru irigare pentru a menține frunzele uscate.
- Când răsadurile ating 5 cm înălțime, răriți plantele astfel încât să fie la o distanță de aproximativ 18 cm între ele.
- Este posibil să fie nevoie să vă fertilizați plantele doar cu compost sau cu gunoi de grajd bine descompus, cu moderație. De cele mai multe ori însă, este necesar să fertilizați plantele cu un îngrășământ lichid. De exemplu, pe ogorul.ro ai la dispoziție ingrasamant Natural Force, ce poate fi aplicat atât foliar, cât și prin fertirigare. Este un îngrășământ lichid biostimulator atât pentru agricultura organică, cât și pentru cea clasică, care conține 31% aminoacizi liberi, o cantitate redusă de peptonă, vitamine, macro și microelemente provenite din proteine vegetale
- Nu fertilizați în exces. Aplicați doar cantitatea recomandată pe bidon.
O legumă ușor de îngrijit, care iubește soarele și apa - castraveții cresc rapid, atâta timp cât sunt udați și îngrijiți constant. Nu lăsați castraveții să devină prea mari înainte de a-i culege, altfel vor avea un gust amar! Acordă atenție procesului de plantare, îngrijire și principalelor boli care pot apărea la aceștia.