Antena 3 CNN Externe Culoarul îngust al lui Donald Trump spre Casa Albă. Democraţii se tem că sondajele îi subestimează sprijinul fostului preşedinte

Culoarul îngust al lui Donald Trump spre Casa Albă. Democraţii se tem că sondajele îi subestimează sprijinul fostului preşedinte

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 09:41 24 Sep 2024 Modificat la 15:40 24 Sep 2024

Alegerile prezidenţiale americane se îndreaptă spre ultima etapă, iar cu cât data alegerilor se apropie mai mult, democraţii devin tot mai îngrijoraţi că sociologii subestimează sprijinul lui Donald Trump printre votanţi, relatează The Guardian. În strategiile lor interne, democraţii îl cotează pe fostul preşedinte cu şanse mult mai mari de a câştiga alegerile din 5 noiembrie.

Deşi sondajele naţionale arată un avans consistent dar moderat pentru Kamala harris, unii susţinători sunt temători din cauza diferenţelor extrem de mici, de cele mai multe ori în marja de eroare a sondajelor în statele competitive – mai ales în cele trei state cruciale din mid-vest: Michigan, Pennyslvania şi Wisconsin.

Cele trei state sunt considerate esenţiale pentru democraţi, iar cu ajutorul lor Kamala Harris ar putea să câştige preşedinţia fără să mai aibă nevoie să păstreze vechile fortăreţe republicane câştigate de Biden în 2020 – Georgia şi Arizona.

Deşi unele sondaje arată un avans între patru şi şase puncte pentru Harris în Pennsylvania, statul care i-a dat victoria lui Biden în 2020, trecându-l peste limita de 270 de voturi în Colegiul Electoral, altele arată o diferenţă mult mai mică faţă de Trump.

Diferenţe şi mai mici o separă pe candidata democrată de rivalul ei democrat în Michigan sau Wisconsin, unde unele sondaje arată un avans de doar unul sau două procente.

Teama de sondaje

Democraţii au de ce să se teamă, mai ales în condiţiile în care sondajele au prezis incorect sprijinul pentru Donald Trump şi în 2016 şi în 2020.

Sondajele arătau o victorie pentru Hillary Clinton în Colegiul Electoral în 2016, în timp ce în 2020 ele preziceau o victorie mult mai categorică a lui Biden – de peste 330 de voturi în Colegiu. Ulterior, Trump a câştigat în 2016, iar Biden a reuşit o victorie mult mai strânsă decât s-ar fi aşteptat.

Îngrijorările au fost alimentate şi de cel mai recent sondaj Siena/New York Times, care arată că Trump şi-a mai consolidat sprijinul electoral în cele trei state sudice competitive – Arizona, Georgia şi Carolina de Nord. Toate trei sunt esenţiale pentru republicani.

Sondajul arată că Trump conduce cu cinci puncte procentuale în Arizona, stat câştigat de Joe Biden cu puţin peste 10.000 de voturi în 2020, şi cu patru puncte în Georgia.

În Carolina de Nord, unde Trump este lovit de cel mai nou scandal privind candidatul republican pentru poziţia de guvernator, fostul preşedinte ar câştiga la o diferenţă mai mică – de două procente.

O proiecţie separată, realizată de Focaldata, folosind un model care foloseşte alţi factori demografici pentru a determina care sunt şansele ca anumite segmente electorale să voteze, arată că avansul lui Harris în statele competitive ar putea să scadă, în medie, cu 2,4%.

În nişte alegeri care ar putea fi decise de 60.000 de votanţi, distanţa dintre corect şi greşit e foarte mică. Sociologii care se bazează doar pe propriile observaţii ar putea să rateze o predicţie corectă”, spune Patrick Flynn de la Focaldata.

O veste încurajatoare pentru Harris este că ar câştiga toate statele competitive dacă sociologii greşesc la fel de mult cum au făcut-o în 2022, la alegerile intermediare.

Unii democraţi rămân, însă, reticenţi, în condiţiile în care şi Clinton şi Biden aveau scoruri mai mari în sondaje decât are Harris în acelaşi punct al campaniei – şi la nivel naţional şi în statele competitive.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole