Antena 3 CNN Externe Culisele unui sabotaj în care au fost implicați 2 copii ruși. Cum au distrus cu o țigară un elicopter militar de 15 milioane de dolari

Culisele unui sabotaj în care au fost implicați 2 copii ruși. Cum au distrus cu o țigară un elicopter militar de 15 milioane de dolari

de Georgiana Marina    |   

Doi copii ruși de 13 și 14 ani au distrus complet un elicopter militar Mi-8 de 15 milioane de dolari, după ce l-au stropit cu benzină și apoi au aruncat o țigară înăuntru, provocând o explozie puternică, scrie Newsweek. Din primele informații, într-un mesaj pe Telegram li s-au promis 55.000 de dolari dacă fac asta.

Elicopterul Mi-8 – a cărui valoare este estimată de agenția de informații militare a Ucrainei GUR la 15 milioane de dolari – a fost incendiat pe aeroportul Noyabrsk din Rusia.

Este încă un caz de sabotaj înregistrat de la începutul războiului din Ucraina. Forțele aeriene ruse au pierdut aeronave, fără ca aceste pierderi să aibă legătură cu misiunile de luptă.

Adolescenții, în vârstă de 13 și 14 ani, s-au îndreptat către heliport unde era oprit elicopterul și l-au stropit cu lichid inflamabil. "Copiii au incendiat elicopterul cu țigări. După ce au turnat lichidul pe elicopter, băieții au decis să fumeze și apoi au aruncat o țigară în elicopter. Nu a luat foc. Apoi, unul dintre băieți și-a aprins o a doua țigară și a aruncat-o în benzină. În acel moment, a avut loc o explozie”, potrivit unei relatări pe Telegram.

Cei doi adolescenți au fost reținuți în mai puțin de o oră. La rândul lor au suferit arsuri grave pe față și au fost internați la spital.

„Elicopterul a ars aproape complet – a rămas doar coada”, potrivit Telegram. Ulterior, au fost publicate fotografii în care se văd resturile carbonizate ale aeronavei.

Din primele informații, adolescenților li s-a promis 5 milioane de ruble (aproximativ 55.000 de dolari) de către o persoană necunoscută, pe aplicația de mesagerie Telegram, pentru a îndeplini această misiune.

Newsweek menționează că nu a putut verifica independent aceste informații și că a trimis un mail Ministerului Apărării al Rusiei pentru comentarii.

Agenția de știri rusă Tass descrie Mi-8, ca pe un model proiectat în anii 1960,  „un model de elicopter sovietic și rusesc binecunoscut și unul dintre cele mai produse elicoptere în masă din lume”. Aeronava cu două motoare, construită pentru transportul trupelor, a fost vândută în peste 100 de țări.

Potrivit cifrelor disponibile public, Rusia a pierdut mai multe elicoptere de când Rusia a invadat Ucraina. Postul olandez open-source Oryx a confirmat că de la începutul invaziei, Rusia a pierdut cel puțin 144 de elicoptere, dintre care 112 au fost distruse, 30 au fost avariate și două au fost capturate.

Între timp, cifrele publicate miercuri de Statul Major al Ucrainei au arătat că numărul total de elicoptere rusești distruse de la începutul războiului este de 328.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile