Antena 3 CNN Externe Culisele negocierilor pentru vizita lui Putin în Turcia. Cerințele imposibile ale liderului rus

Culisele negocierilor pentru vizita lui Putin în Turcia. Cerințele imposibile ale liderului rus

de Naty Badea    |   

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Turcia anunțată de mai multe ori până acum ca iminentă încă de la sfârșitul anului 2023 nu a avut încă loc din motive logistice și nu din motive ideologice, așa cum au crezut mulți.

Conform La Repubblica liderul rus a pus condiții pe care Ankara cu greu le poate îndeplini. Putin și-ar dori să fie escortat de mai multe avioane de luptă rusești, așa cum de exemplu s-a petrecut când a zburat în luna decembrie a anului trecut în Emiratele Arabe Unite. Cererea a fost comentată drept "neobișnuită" de către doi foști ambasadori turci care în trecut s-au ocupat în repetate rânduri de protocolul diplomatic în cazul mai multor vizite ale liderilor străini. Totuși ar exista posibilitatea ca guvernul de la Ankara să trimită avioane de luptă care să însoțească avionul președintelui rus, așa cum s-a mai întâmplat și alte dăți, ca semn de bună voință.

În această privință problema ar fi că sistemele de apărare antiaeriană a NATO prezente în Turcia ar putea percepe avioanele rusești ca obiective ostile și este foarte puțin probabil ca Ankara să accepte să le dezactiveze ca să îl mulțumească pe Putin. 

O altă problemă este cea a cazării, asta pentru că liderul de la Kremlin cere ca guvernul turc să pună la dispoziție o locație specială, deoarece Moscova nu are încredere ca liderul rus să fie cazat la unul dintre cele trei mari hoteluri din Ankara (Hilton, Sheraton și JW Marriott) pentru că toate sunt proprietatea Statelor Unite ale Americii. Acest aspect s-ar putea rezolva dacă Putin ar decide să facă o vizită de o zi în Turcia.

Ultimul termen vehiculat pe surse este că Vladimir Putin l-ar putea întâlni pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan în prima săptămână din luna octombrie, dar este greu de crezut că se vor găsi soluții la toate problemele în timp util. 

După declanșarea războiului din Ucraina, măsurile de securitate ale liderulu rus Vladimir Putin au fost întărite, ba chiar conform unor surse, la recomandarea serviciilor secrete, Putin a început să poarte o vestă antiglonț în timpul evenimentelor publice în aer liber.

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile