Antena 3 CNN Externe Culisele ascensiunii lui MBS. Prințul ar fi încercat să-l ucidă pe regele Abdullah cu un inel otrăvit cumpărat din Rusia

Culisele ascensiunii lui MBS. Prințul ar fi încercat să-l ucidă pe regele Abdullah cu un inel otrăvit cumpărat din Rusia

de Adrian Dumitru    |   

Mohammed bin Salman, cunoscut și după inițialele sale, MbS, a fost mereu cunoscut pentru setea nemărginită de putere și pentru aparenta lipsă de scrupule în urmărirea obiectivelor sale. De-a lungul ultimilor ani, a fost acuzat că a comandat asasinate, inclusiv uciderea jurnalistului Jamal Kashoggi în consulatul din Istanbul, în 2018. BBC scrie, într-un material despre ascensiunea fulgerătoarea a lui MbS în vârful ierarhiei saudite, că prințul devenise atât de nerăbdător ca tatăl său să devină rege încât a propus, în 2014, asasinarea regelui Abdullah cu un inel otrăvit cumpărat din Rusia.

În ianuarie 2015, Abdullah, regele de 90 de ani al Arabiei Saudite era în spital, pe moarte. Fratele său, Salman, urma să devină rege, iar fiul acestuia, infamul Mohammed bin Salman se pregătea să-și ocupe locul de viitor lider incontestabil ar regatului saudit.

BBC scrie că prințul, la acea vreme în vârstă de doar 29 de ani, avea planuri mari pentru regatul său, dar se temea că existau complotiști în familia regală saudită care ar fi putut să acționeze împotriva lui.

Într-o noapte, l-a chemat la el pe un important oficial de securitate de rang înalt, Saad al-Jabri, într-o încercare de-ai câștiga acestuia loialitatea. Acestuia i s-a spus să-și lase telefonul pe o masă în afara palatului. MbS era atât de temător că ar putea fi spionat, încât a scos singurul telefon fix din clădire direct din perete.

Jabri spune că MbS i-a vorbit despre cum intenționează să-și „trezească” regatul din somnul adânc în care se afla și să-l aducă la locul pe care-l merită pe scena globală. MbS intenționa să vândă acțiuni la principalului producător de petrol, Aramco, cea mai profitabilă companie din lume, și să înceapă eliminarea depenedenței regatului saudit de petrol.

Cu banii obținuți, prințul voia să investească miliarde în start-up-uri tehnologice din Silicon Valley, printre care și firma de rid-sharing Uber. Apoi, MbS voia să permită femeilor saudite să muncească, ceea ce ar fi dus la o expansiune a pieței forței de muncă cu șase milioane.

Saad al-Jabri era atât de sus în aparatul de securitate saudit încât îi avea drept prieteni pe șefii serviciilor britanie și americane, CIA și MI6. Deși regimul de la Riad continuă să-l numească un fost oficial discreditat, Jabri rămâne cel mai bine informat disident saudit care a îndrăznit să vorbească despre felul în care MbS își conduce regatul.

MbS și-a învins toți rivalii

BBC scrie că ascensiunea fulgerătoare a lui MbS a început cu felul în care și-a păcălit toți rivalii pentru a deveni prințul moștenitor al regatului.

„A crescut în relativă obscuritate. Nu era unul dintre cei favoriți să preia puterea sau să se apropie de ea”, spune John Sawers, șef la serviciul britanic MI6 până în 2014.

MbS a crescut, de asemenea, într-un palat în care comportamentele negative nu erau pedepsite, fapt ce ar putea să explice obiceiul său notoriu de a acționa fără să se gândească la impactul deciziilor sale decât după ce deja le-a luat, iar consecințele deveneau deja evidente.

Prințul a devenit cunoscut în Riad la sfârșitul adolescenței sale, când a primit porecla „Abu Rasasa”, „părintele glonțului”, după ce ar fi intimidat un judecător cu un glonț trimis în plic.

„A demonstrat faptul că este nemilos. Nu îi place să-i fie știrbit respectul, dar asta înseamnă și că a fost capabil să producă schimbări semnificative pe care niciun alt lider saudit nu le-a putut face”, spune Sawers.

Printre cele mai bune schimbări, spune fostul lider MI6, au fost eliminarea finanțării pentru moschei și școli religioase în străinătate, acestea fiind pepiniere de jihadiști.

Mama prințului, Fahda, vine din rândurile triburilor beduine și este văzută ca fiind preferata regelui Salman. Diplomații occidentali cred că Salman suferă de mai mulți ani de o formă de demență. MbS este fiul care s-a impus și îi conduce, practic, afacerile acestuia.

Mai mulți diplomați au povestit despre felul în care funcționează dialogul cu Salman – MbS îi trimite tatălui său note pe iPad, iar acesta le citește de parcă ar fi propriile idei.

Conform lui Jabri, MbS devenise atât de nerăbdător ca tatăl său să devină rege în 2014, încât a sugerat asasinarea regelui de atunci, Abdullah, cu un inel otrăvit cumpărat din Rusia.

„Nu sunt sigur dacă era doar laudă fără substanță, dar noi am luat-o în serios”, spune Jabri.  Fostul oficial spune că a văzut o înregistrare video făcută în secret cu momentul în care prințul moștenitor vorbește despre această idee.

„Ulterior, i s-a interzis să mai vină la curte sau să mai dea mână cu regele pentru o perioadă considerabilă de timp”, își amintește Jabri. Ulterior, regele a murit de cauze naturale și a fost succedat, conform planului de Salman, tatăl lui MbS. Prințul a fost numit imediat ministru al apărării și a pornit la război în Yemen, împotriva insurecției Houthi.

Setea de putere a prințului moștenitor saudit

Achiziția de către MbS a unei faimoase picturi din 2017 ne arată felul în care gândește și inițiativa sa de a-și asuma riscuri, fără teamă că ar putea să iasă din granițele stabilite de societatea religioasă și extrem de conservatoare pe care o guvernează. Dincolo de toate astea, MbS este determinat să câștige în fața Occidentului când vine vorba de jocuri de putere.

În 2017, un prinț saudit care acționa la ordinele lui MbS a cumpărat cu 450 de milioane de dolari tabloul Salvator Mundi, cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată,

Tabloul, un portret pictat de Leonardo da Vinci, îl înfățișează pe Iisus ca stăpân al cerurilor și Pământului, salvator al lumii. Vreme de șapte ani de la acea licitație, tabloul a dispărut complet.

Bernard Haykel, prieten al prințului moștenitor și profesor la Princeton, spune că în ciuda zvonurilor că prințul l-a dus în iahtul său sau la palat, pictura se află, de fapt, într-un depozit la Geneva și că MbS intenționează să-l afieșeze la un muzeu ce se va deschide în capitala saudită.

„Vreau să construiesc un mare muzeu la Riad. Și vreau să avem un obiect-ancoră care să-i atragă pe oameni, așa cum o face Mona Lisa”, ar fi spus MbS, conform lui Haykel.

„MbS își dorește să-și construiască propria putere ca lider. Iar pentru a face asta trebuie să construiască puterea țării sale. Asta îl ambiționează”, a adăugat Sawers.

Cariera de 40 de ani a lui Jabri ca oficial saudit nu a supraviețuit consolidării puterii lui Mohammed bin Salman. Pe atunci șeful de cabinet al fostului prinț moștenitor, Muhammed bin Nayef, Jabri a fugit din Arabia Saudită imediat ce MbS a preluat puterea.

El a primit un pont anonim din partea unui serviciu străin că ar putea fi în pericol. Jabri spune, însă, că MbS i-a trimis un mesaj din senin în care i-a oferit vechea slujbă.

„A fost momeală, iar eu știu că nu trebuie să prind”, spune Jabri, convins fiind că ar fi fost torturat, încarcerat sau asasinat dacă revenea la Riad.

„A plănuit să mă asasineze. Nu va avea odihnă până nu mă vede mort, nu am niciun dubiu”, conchide el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile