Antena 3 CNN Actualitate Cuibuşorul de nebunii de lângă Bârlad care a găzduit regi, miniştri şi magnaţi: Conacul Chrissoveloni

Cuibuşorul de nebunii de lângă Bârlad care a găzduit regi, miniştri şi magnaţi: Conacul Chrissoveloni

Palatul familiei Chrissoveloni, din localitatea Ghidigeni, judeţul Galaţi, era cunoscut, înainte de instaurarea comunismului în România, ca unul dintre cele mai selecte locuri de distracţie din Regat. Acum, domeniul mai aminteşte doar palid de grandoarea de altădată.

Deşi pare destul de greu de crezut, până acum câteva decenii, lumea bună din România obişnuia să petreacă opulent, deseori, într-un loc ascuns de ochii indiscreţi, aflat undeva la jumătatea drumului dintre Tecuci şi Bârlad, la poalele unui deal acoperit cu păduri seculare.

Cunoscut şi sub denumirea de Palatul Plăcerilor, impozantul conac Chrissoveloni de la Ghidigeni, judeţul Galaţi – căci despre el este vorba -  i-a găzduit, vreme de mai bine de o jumătate de secol, pe cei mai de seamă reprezentanţi ai aristocraţiei româneşti, începând cu regele Ferdinand şi cu regina Maria şi continuând cu magnaţii industriei, marii moşieri şi o adevărată pleiadă de miniştri şi de artişti de renume.

Există nenumărate relatări în presa secolului XX, în care se pomeneşti de petrecerile faraonice de la Ghidigeni, unele de-a dreptul deocheate, altele cuprinse de fastul pretins de capetele încoronate care-şi făcuseră obiceiul de a se relaxa, mai ales vara şi toamna, în palatul aparţinând puternicei familii de bancheri greci Chrissoveloni (care, printre altele, a mai deţinut două palate splendide şi în Bucureşti, unul transformat în prezent într-o superbă librărie).

Mai mult, pe adevarul.ro.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile