Cel puțin un bărbat a murit și peste 140 de persoane au fost arestate sau date dispărute, în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele de ordine, însă bilanțul s-ar putea agrava.
Diubis Laurencio Tejeda, 36 de ani, a murit luni, într-o suburbie din Havana, în timpul confruntărilor cu poliția.
Presa de stat a scris că Tejeda a fost implicat în "tulburări" în cartierul La Guinera.
Ministerul de Interne cubanez nu a precizat cauza morții bărbatului, dar a susținut că acesta făcea parte dintr-un grup care a atacat o clădire guvernamentală.
Într-o declarație dată publicității marți, instituția i-a acuzat pe protestatari de vandalism, incendieri și de atacuri asupra poliției și populației civile.
În schimb, protestatarii susțin că forțele de securitate i-au atacat pe cetățeni pașnici, care s-au alăturat unei "demonstrații spontane" în cartier.
Agenția Reuters în citează pe Waldo Herrera, care trăiește în zonă și care susține că polițiștii și-au scos armele și au început să tragă în protestatari.
"Cred că Partidul Comunist a pierdut controlul. Nu au o soluție la această situație", susține el.
BBC citează site-ul Proyecto Inventario care arată că a consemnat peste 40 de proteste în Cuba în decursul zilei de duminică.
Adunările publice neautorizate sunt ilegale în Cuba iar forțele de securitate au reacționat rapid, adaugă BBC.
Multe dintre rudele celor dispăruți se tem că protestatarii au fost duși în locuri necunoscute și nu se mai întoarce vii.
"Mi-au luat fiica ieri și nu mai știu nimic de ea", s-a plâns o femeie unui reporter AFP, în fața unei secții de poliție din Havana.
Demonstrațiile declanșate de duminică sunt motivate de lipsa produselor de bază și a medicamentelor, de creșterea prețurilor și de felul în care guvernul gestionează pandemia de coronavirus.
Protestele au început cu o demonstrație în orașul San Antonio de los Baños, la sud-vest de Havana, dar s-au răspândit curând în toată țara.
Pe rețelele sociale au apărut imagini în care oamenii răstoarnă mașini de poliție și jefuiesc magazinele de stat cu plata în valută.
[GAL layout="3"]Pentru mulți cubanezi, aceste magazine reprezintă singura cale prin care pot avea acces la produse de bază, însă prețurile sunt foarte mari.
Președintele cubanez Miguel Díaz-Canel i-a numit "contra-revoluționari" pe protestatari. El a dat vina pentru proteste și pentru situația țării pe SUA și pe sancțiunile impuse de americani.
SUA au restricționat comerțul cu Cuba încă din 1962 iar sancțiunile au fost înăsprite în administrația lui Donald Trump.
Ministerul cubanez de externe a calificat politica de sancțiuni a SUA drept "o politică de sufocare economică, menită să provace tulburări sociale în țară".
Casa Albă a replicat spunând că poporul cubanez a suferit "zeci de ani de represiune".
Luni, președintele SUA, Joe Biden, a spus că Statele Unite îi susțin ferm pe cubanezii care își revendică drepturile fundamentale.
Foto galerie: protestele anti-guvern declanșate în Cuba începând de duminică și fotograful AP, Ramon Espinosa, brutalizat de poliția cubaneză în timp ce documenta manifestațiile de protest