Antena 3 CNN Actualitate Cu producție agricolă istorică, importăm alimente de cinci miliarde de euro. Petre Daea: „Noi aveam 1.860 de supermarketuri. Avem suprafață comercială cât orașul Pitești”

Cu producție agricolă istorică, importăm alimente de cinci miliarde de euro. Petre Daea: „Noi aveam 1.860 de supermarketuri. Avem suprafață comercială cât orașul Pitești”

1 minut de citit Publicat la 19:23 05 Ian 2018 Modificat la 19:23 05 Ian 2018

Deși 2017 a fost anul în care România a avut cea mai mare producție agricolă istorică la câteva categorii de produse, țara noastră s-a menţinut pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare după primele trei trimestre din 2017, exporturile avansând cu doar 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2016, până la 4,453 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În primele 9 luni din 2017, deficitul comercial cu produse agroalimentare s-a majorat cu 79,34%, la 757,34 milioane de euro, în timp ce în perioada similară a anului trecut era de circa 422,27 de milioane de euro.

Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au fost importate peste 6,57 milioane de tone de produse agroalimentare, cantităţile exportate fiind de aproape două ori mai mari la 9 luni, respectiv de 11,85 de milioane de tone.

„Este o temă mult mai largă, să-mi permiți să mă autoinvit la o analiză, ea trebuie văzută din mai multe unghiuri. Datele sunt reale sunt furnizate de Ministerul Agriculturii. Creșterea exportului de 2.7%, ceea ce înseamnă tendință pozitivă, a doua cifră importăm ca produs fizic, 6.5 tone, exportăm 11.8. Dar ca valoare suntem în deficit ca 700 milioane de euro, deficit care va scădea la sfârșitul anului. Începe expotul masiv de cereale și el se înregistrează în ultima perioadă”, a declarat în emisiunea Punctul de întâlnire, ministrul Petre Daea.

Întrebat de ce produsele românești nu reușesc să ajungă mai repede în magazine din țară, ministrul Agriculturii a completat: „Noi aveam 1.860 de supermarketuri. Suprafața comercială adunată nseamnă orașul Pitești în totalitate. Nu putem ajunge în supermarketuri din două motive: suntem în plină pregătire și sperăm să ne organizăm, specialiștii fac discuții cu fermierii ca să putem organiza unitățile de preluare, de pregătire, de soartare, de etichetare, de ambalare pentru a aduce produsele în supermarketuri, pe de altă parte facem această campanie de promovare a produselor românești, de a consuma produsele pe care le producem în țara românească”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole