Antena 3 CNN Externe Cu peste 40% din populație în foame, Kim Jong Un își deschide țara pentru turiștii internaționali: "Siguranța lor, prioritatea noastră"

Cu peste 40% din populație în foame, Kim Jong Un își deschide țara pentru turiștii internaționali: "Siguranța lor, prioritatea noastră"

de Adrian Iclozan    |   

Coreea de Nord este pregătită să își redeschidă granițele pentru vizitatorii străini, relatează agențiile de presă internaționale, care citează operatori de turism din China.

Koryo Tours, cu sediul la Beijing, a anunțat miercuri pe site-ul său că regimul nord-coreean va primi turiști în orașul Samjiyon din nord-estul țării și, probabil, și în restul țării, în decembrie 2024.

"Koryo Tours așteaptă de patru ani să facă acest anunț și suntem foarte încântați de redeschiderea turismului nord-coreean", a precizat acest operator.

Site-ul său va fi deschis pentru rezervări după ce partenerul local nord-coreean va confirma itinerariile și datele în următoarele săptămâni.

"Siguranța turiștilor este prioritatea noastră", a subliniat agenția de turism chineză.

KTG Tours, cu sediul în Shenyang, a anunțat, de asemenea, că turiștii vor putea merge la Samjiyon începând de la sfârșitul anului 2024.

Coreea de Nord s-a închis pentru turiștii internaționali din 2020, când a lovit pandemia COVID-19.

Zborurile internaționale spre și dinspre Coreea de Nord au fost reluate abia anul trecut.

Un mic grup de turiști ruși a zburat acolo pentru un tur privat, în luna februarie.

Sosirea lor a avut loc în timp ce Moscova și Pyongyang și-au consolidat legăturile: liderul nord-coreean Kim Jong Un a efectuat una dintre vizitele sale rare în străinătate pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin în Rusia, în septembrie anul trecut.

Putin, la rândul său, a vizitat Coreea de Nord în luna iunie.

Ce pot vedea turiștii străini în patria lui Kim Jong Un

Coreea de Nord a construit o utopie comunistă în Samjiyon, oraș situat în apropierea graniței cu China: aici se află imobile cu apartamente noi, hoteluri, pârtii de schi, facilități comerciale și obiective culturale.

În iulie, liderul suprem nord-coreean a înlăturat sau retrogradat mai mulți responsabili de rang înalt, pe care i-a acuzat de gestionarea "iresponsabilă" a proiectului turistic din Samjiyon.

De asemenea, Kim a vizitat, luna trecută, zona Wonsan-Kalma, situată pe coasta de est a țării, unde se află un important sit turistic în construcție, care ar urma să se deschidă publicului până anul viitor.

Conceput să beneficieze de hoteluri de lux și facilități de recreere pentru vizitatorii internaționali, acest proiect a fost întârziat de restricțiile aferente pandemiei de coronavirus și de sancțiunile internaționale impuse regimului pentru programele sale nuclear și balistic.

Coreea de Nord a relaxat lent restricțiile de acces în țară, ca parte a eforturilor sale de a-și revigora economia, dar încă nu și-a redeschis granițele pentru turiștii străini, cu excepția episodului care a implicat cetățeni ruși.

O revenire a călătorilor din China vecină ar reprezenta, probabil, o sursă mult mai consistentă de venituri.

Înainte de pandemie, chinezii reprezentau aproximativ 90% din turiștii internaționali din Coreea de Nord.

În 2019, 300.000 de turiști străini au vizitat acest stat, aducând țării venituri între 90 și 150 de milioane de dolari, potrivit experților.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile