Cele mai multe vegetale sunt tratate cu ierbicide şi pesticide, care pot fi eliminate prin folosirea unor soluţii de curăţare, nu doar prin apă simplă, ci apă cu oțet sau bicarbonat de sodiu.
„Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta”, explică specialistul în igienă alimentară Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.
O metodă tradiţională este clătirea cu apă şi oţet de mere. Umpleţi un bol mare de salată cu apă în care turnaţi oţet de mere. Folosiţi aproximativ o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Lăsaţi legumele sau fructele în apă timp de cinci minute şi curăţaţi apoi mizeriile. Sau puneţi vegetalele într-un castron cu apă în care aţi adăugat 3-4 linguriţe de bircabonat de sodiu, lăsaţi-le câteva minute şi apoi clătiţi sub un jet puternic de apă.