Cerealele sunt cel mai important element al alimentaţiei noastre datorită amidonului, și sunt alimentele cele mai folosite în cadrul postului. Află de ce sunt bune dar și ce trebuie să eviți și cum le poți combina pentru a obține o dietă cu un indice glicemic cât mai mic.
Potrivit avantaje.ro, o dietă de post sănătoasă va conţine pâine, orez, paste făinoase şi cereale dar în cantitate moderată (pentru că excesul de amidon se poate tranforma în grăsimi), preferabil însă, cereale integrale căci ele conţin fibre insolubile care accelerează tranzitul intestinal şi previn constipaţia.
Indicele glicemic(IG) reprezintă viteza cu care glucidele din alimente ajung în sânge. Cu cât indicele este mai mic, cu atât carbohidraţii sunt mai „buni” şi ţin de foame mai mult.
Orezul alb are indice glicemic ridicat dacă este consumat simplu, însă dacă adaugi în preparat ceapă sau sos tomat IG scade. Poți proceda la fel și în cazul pizzei sau pastelor ce conțin făină albă. Asociază făinoasele cu sosuri şi sucuri de fructe, căci aciditatea din citrice, o serie de legume sau oţet din cidru de mere, scade viteza de absorbţie şi IG al carbohidraţilor şi creşte absorbţia fierului.