Antena 3 CNN Life Știinţă Cu 42.000 de ani în urmă, oamenii antici au folosit „tehnologie avansată” pentru a traversa oceanele și a coloniza insule îndepărtate

Cu 42.000 de ani în urmă, oamenii antici au folosit „tehnologie avansată” pentru a traversa oceanele și a coloniza insule îndepărtate

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 07:20 07 Aug 2024 Modificat la 07:20 07 Aug 2024

Dovezile recent descoperite sugerează că în urmă cu 42.000 de ani, oamenii antici probabil au folosit diferite forme de capabilități maritime, o formă avansată de tehnologie pentru perioada în care a fost folosită, pentru a traversa oceanele lumii.

În Asia de Sud-Est, noi dovezi indică utilizarea ambarcațiunilor care le-au permis marinarilor antici să colonizeze o parte din cele peste 13.000 de insule care alcătuiesc astăzi Indonezia modernă, inclusiv îndepărtatele Insulele Tanimbar, scrie The Debrief.

„Întrebarea despre modul în care strămoșii noștri timpurii au ajuns acolo din Asia de Sud-Est este una dintre cele mai captivante în migrația preistorică, în principal din cauza distanțelor mari parcurse și a abilităților avansate de navigație care ar fi fost necesare”, a explicat Hendri Kaharudin, doctorand la Universitatea Națională Australiană (ANU) și autorul principal al studiului care descrie tehnologiile maritime avansate folosite de acești marinari timpurii care i-au ajutat să ajungă pe insula Tanimbar din Elivavan.

„Această descoperire marchează unul dintre cele mai vechi situri cunoscute ale rutei sudice, fiind o piesă crucială a puzzle-ului”, a adăugat Kaharudin.

În urmă cu 42.000 de ani, primii migranți au navigat spre Tanimbar

În timp ce oamenii de știință au teoretizat adesea despre prima sosire a migranților în Indonezia din Asia de Sud-Est, nicio teorie concretă nu este universal acceptată. Potrivit studiului publicat în Quarternary Science Reviews, descoperirile recente făcute pe insula indoneziană Tanimbar Elivavan au dezvăluit că oamenii au ajuns pentru prima dată acolo în urmă cu aproximativ 42.000 de ani.

„Împreună cu fragmente minuscule de ceramică, am găsit și dovezi ale unor lucruri precum oase, scoici și arici de mare care indică rolul insulei ca centru pentru activități maritime timpurii”, a spus Kaharudin.

Pentru a ajunge în această locație îndepărtată, navigatorii antici ar fi trebuit să străbată distanțe extrem de mari. Kaharudin a spus că acești marinari antici ar fi trebuit să traverseze distanțe de peste 100 de kilometri „indiferent de direcția lor de deplasare”. Potrivit comunicatului de presă care anunță noile descoperiri, „natura riscantă a traversărilor maritime sugerează că coloniștii dezvoltaseră tehnologie maritimă avansată cu aproximativ 42.000 de ani în urmă”.

Anterior, existau cercetări care arătau cum marinarii din epoca de piatră de acum 7.000 de ani au folosit câteva tehnici nautice avansate pentru a naviga pe distanțe lungi. Cu toate acestea, această cercetare este prima care identifică tehnici similare avansate cu zeci de mii de ani înainte.

Misterul rutelor antice poate fi rezolvat

Dacă descoperirile făcute pe Elivavan confirmă în cele din urmă că prima rută către Indonezia a fost în urmă cu peste 42.000 de ani, acestea vor rezolva o dezbatere de lungă durată între oamenii de știință despre ce rută au folosit acești coloniști pentru a ajunge acolo.

„Există două rute principale care au fost explorate ca posibilități încă de la mijlocul secolului al XX-lea, o cale nordică prin insule precum Sulawesi și o cale de sud care trece lângă Timor și insulele Tanimbar”, a explicat Kaharudin. Această locație specială, care se află de-a lungul rutei de sud, este semnificativă, notează cercetătorul, deoarece „Tanimbar este situat chiar lângă „Sahul”, care cuprinde Australia modernă, precum și Noua Guinee”.

Pentru a face o traversare atât de periculoasă, cercetătorii cred că acești oameni vechi navigatori probabil au mers de-a lungul coastelor, deplasându-se de la o insulă la alta pe măsură ce se răspândeau încet. Această strategie a evoluat în timp, notează cercetătorii, ceea ce înseamnă că colonizarea nu a fost un eveniment singular, ci „un proces gradual care a implicat valuri succesive de populații de navigatori”.

„Comunitățile de coastă au navigat probabil pe țărmuri, exploatând resursele marine și creând așezări rezistente de-a lungul călătoriei lor”, a explicat Kaharudin. „Această strategie de exploatare a insulelor a facilitat schimbul cultural și adaptarea, modelând diverse societăți.”

Studierea locațiilor îndepărtate ar putea descoperi mai multe despre viața oamenilor antici

Deși descoperirea ocupației umane pe Elivavan din Insulele Tanimbar în urmă cu peste 42.000 de ani este semnificativă, cercetătorii din spatele descoperirii notează că mai sunt alte lucruri importante de aflat. O privire mai atentă asupra zonei în care au fost făcute aceste descoperiri ar putea oferi o imagine mai completă a acestor navigatori timpurii. De fapt, potrivit lui Kaharudin, explorarea acestor locații îndepărtate ar putea răspunde misterelor migrației umane antice.

„Pe măsură ce se lucrează mai mult în regiuni mai puțin explorate, cum ar fi Insulele Tanimbar, mă aștept să descoperim mai multe despre viața umană timpurie și despre modelele de migrație”, a explicat el.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole