Antena 3 CNN Actualitate 100 de minute: Cum încearcă CSM să închidă gura presei în scandalul plagiatului lui Kovesi

100 de minute: Cum încearcă CSM să închidă gura presei în scandalul plagiatului lui Kovesi

2 minute de citit Publicat la 16:32 06 Oct 2016 Modificat la 16:32 06 Oct 2016

Consiliul Superior al Magistraturii a emis un comunicat în care arată că discuțiile pe marginea autodenunţului formulat de Sebastian Ghiţă, în legătură cu presupusul plagiat al șefei DNA Laura Codruţa Kovesi, sunt de natură să afecteze interesului public.

Astfel, CSM susține că, "prin exprimarea, de către personalităţi publice - politicieni, formatori de opinie, reprezentanţi ai societăţii civile - a unor opinii sau aprecieri personale, referitoare la proceduri judiciare aflate în curs de desfăşurare, pot fi generate deformări ale percepţiei publice privind înfăptuirea justiţiei în România, cu consecinţe grave asupra încrederii cetăţenilor în justiţie", se arată în comunicatul citat de Alessandra Stoicescu, la 100 de minute, de la Antena 3.

”Membrii aleşi ai Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii atenţionează că, prin exprimarea, de către personalităţi publice - politicieni, formatori de opinie, reprezentanţi ai societăţii civile - a unor opinii sau aprecieri personale, referitoare la proceduri judiciare aflate în curs de desfăşurare, pot fi generate deformări ale percepţiei publice privind înfăptuirea justiţiei în România, cu consecinţe grave asupra încrederii cetăţenilor în justiţie. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului, prin membrii săi aleşi, reaminteşte că dreptul la informare a publicului şi dreptul la apărare sunt garantate prin lege şi, tocmai pentru a da consistenţa cerută de lege, face apel către toate persoanele implicate sau vizate de aceste activităţi, precum şi către instituţiile media şi reprezentanţii societăţii civile de a gestiona echilibrat şi raţional orice mesaj public. Dreptul la liberă exprimare este un drept constituţional a cărui îngrădire - mai ales dacă este în legătură cu informaţii de interes public - nu este permisă într-un stat democratic. Însă, exprimarea în presă a unor opinii - fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup - nu ţine loc de hotărâre judecătorească şi nu are voie, tot potrivit Constituţiei, să atenteze la demnitatea, viaţa privată şi imaginea persoanei. Comentarea excesivă, apriorică şi într-un registru speculativ, în afara unui cadru procedural - de către persoane de formaţie şi vocaţie variate sau având calitate de martor ori inculpat în alte proceduri judiciare aflate în derulare, dar în numele dreptului la liberă exprimare şi a interesului public - poate dăuna însuşi interesului public invocat şi societăţii ca deţinătoare a acestuia”, se arată în comunicat.

”Când a încercat Adrian Năstase să se sinucidă, lucru care nu avea legatură directă cu sentința, decât emoțional vorbind, atunci nu mai aducea atingere vieții personale și propriilor decizii? Eu asta înțeleg. Faptul că ne spun: încetați să vorbiți că ne afectați”, a spus Alessandra Stoicescu, la Antena 3.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole