Antena 3 CNN Actualitate Serviciul plătit cu 2.000 de euro pe lună, de care românii nu sunt interesaţi

Serviciul plătit cu 2.000 de euro pe lună, de care românii nu sunt interesaţi

1 minut de citit Publicat la 17:24 21 Mar 2016 Modificat la 17:24 21 Mar 2016

Firmele din domeniul transportului de marfă se confruntă cu o criză acută de şoferi. Transportatorii se plâng că nu găsesc forţă de muncă pe piaţă, deşi salariul pentru un şofer care lucrează în Comunitatea Europeană poate ajunge până la 2.000 de euro lunar. Transportatorii ar fi dispuşi să instruiască şoferi pe cheltuiala lor, dar legislaţia nu îi ajută.

Site-urile cu anunţuri pentru locuri de muncă sau ziarele locale sunt pline de oferte de muncă pentru şoferi de TIR, care au posibilitatea să facă transport internaţional, pe bani frumoşi. Potrivit unui reprezentant al transportatorilor, salariul pentru un şofer care lucrează în Comunitatea Europeană poate ajunge la 1.800 – 2.000 de euro lunar. Cu toate acestea, pe piaţă e criză de şoferi de TIR. Un tranpsortator a explicat pentru „Adevărul” că lipsa de şoferi de TIR de pe piaţă este cauzată în primul rând de desfiinţarea şcolilor de meserii.

„Nu mai sunt şoferi. Cei care sunt buni şi care au experienţă s-au stabilit la anumite firme, iar alte societăţi, indiferent că au două sau 100 de camioane, au nevoie de şoferi. Unii au oprite şi maşinile din circulaţie din cauza lipsei de şoferi”, a declarat Miron Sporea, vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002”. Potrivit lui Miron Sporea, mulţi dintre şoferii tineri fac şcoala pentru categoria care le permite să conducă un camion la o şcoală de şoferi, lucrează la o firmă până acumulează puţină experienţă şi se duc la firme din Vest, unde sunt plătiţi mai bine. „Îi iau în Vest şi-i plătesc mai bine. În loc nu mai avem ce să punem”, a mai spus Miron Sporea.

Mai multe pe adevarul.ro.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole