Braverman (foto) şi-a motivat demisia prin faptul că faptul că a trimis unui coleg din Parlament un document oficial folosind contul său personal de mail, ceea ce reprezintă o "încălcare tehnică" a regulilor guvernului.
"Am făcut o greșeală, îmi accept responsabilitatea și demisionez", a precizat ea pe Twitter.
Pe de altă parte, Braverman s-a lansat în critici la adresa premierului Liz Truss, afirmând că are "serioase îngrijorări" cu privire la hotărârea guvernului de a-și onora angajamentele asumate în fața votanților.
"Treburile guvernului se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor. Să pretinzi că nu am făcut greșeli, să continui ca și cum toată lumea nu poate vedea că le-am făcut și să speri că lucrurile vor merge bine în mod magic nu este o politică serioasă", a scris Braverman într-un reproș foarte puțin voalat cu privire la ultimele acțiuni politice ale șefei sale.
Demisia sa subliniază creșterea tulburărilor politice din jurul șefei guvernului de la Londra.
Al doilea ministru care pleacă din guvern în nici o săptămână
Braverman este al doilea membru care plecă din cabinet, la mai puțin de o săptămână după ce Truss l-a "sacrificat" pe ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng.
Șefa guvernului i-a cerut acestuia să demisioneze, pe fondul efectelor pe care setul de măsuri fiscale propus de Kwarteng le-a generat în piață și în rândurile opiniei publice.
Sursele citate de publicația The Guardian arată că Braverman a demisionat la solicitarea noului ministru de Finanțe, Jeremy Hunt.
Tabloidul The Sun a scris că Braverman a fost, de fapt, demisă.
Liz Truss: "Lupt, nu cedez!"
"Sunt o luptătoare, nu cedez", a susținut miercuri Liz Truss, șefa guvernului britanic, în încercarea de a-și reafirma autoritatea asupra Partidului Conservator.
Presa internațională consemnează că ea este contestată atât în sânul formațiunii de guvernământ, cât și de către opoziția laburistă.
Cota ei de încredere este apropiată de a predecesorului Boris Johnson, înainte ca acesta să fie constrâns să demisioneze de propriii săi colegi din Partidul Conservator.
La numai șase săptămâni de când a ajuns în reședința din Downing Street 10, Truss a fost nevoită să renunțe la programul economic care prevedea reducerea fiscalității, iar unii din parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită.
Truss a recunoscut că planul ei radical a mers "prea departe și prea repede".
Peste jumătate dintre britanici cred că Truss trebuie să plece
Mulți investitori s-au comportat ca atare, vânzând masiv lire sterline și obligațiuni de stat britanice, fapt care a provocat prăbușirea cursului lirei și a valorii titlurilor respective.
În acest context, mai mult de jumătate dintre alegătorii britanici sunt de părere că Liz Truss ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru, iar 80% dintre ei acuză guvernul de creșterea costului vieții, arată un sondaj Ipsos.
Conform cercetării de piață, 53% dintre respondenți cred că Liz Truss ar trebui să demisioneze, în timp ce doar 20% se opun plecării ei.
În lunile care i-au precedat demisia, fostul premier Boris Johnson înregistra scoruri similare în sondaje, între 50% și 59% dintre cei chestionați spunând acesta că ar trebui să plece din fruntea guvernului.
Sondajul Ipsos publicat miercuri a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane în intervalul 14-17 octombrie, reușind să surprindă și efectele produse de demiterea ministrului britanic de Finanțe, săptămâna trecută.