Antena 3 CNN International News CNN: Vom avea o criză energetică globală mai gravă decât cele din anii '70. Europa ar putea trece la raționalizarea gazului

CNN: Vom avea o criză energetică globală mai gravă decât cele din anii '70. Europa ar putea trece la raționalizarea gazului

Andreea Ştefan
4 minute de citit Publicat la 10:47 06 Iun 2022 Modificat la 10:48 06 Iun 2022

Actualii și foștii oficiali din domeniul energiei spun că sunt îngrijorați de faptul că invazia Rusiei în Ucraina, în urma anilor de subinvestiții în sectorul energetic, a dus lumea într-o criză care va rivaliza sau chiar va depăși crizele petroliere din anii 1970 și începutul anilor 1980.

Spre deosebire de acele episoade infame, criza actuală nu se limitează la ulei.

”Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a electricității în același timp”, a declarat Fatih Birol, șeful grupului de supraveghere al Agenției Internaționale pentru Energie, potrivit CNN. ”Această criză energetică este mult mai mare decât criza petrolului din anii 1970 și 1980. Și probabil va dura mai mult”.

Europa ar putea trece la raționalizarea gazului, la iarnă

Economia globală a reușit în mare măsură să reziste până acum la creșterea prețurilor la energie. Dar prețurile ar putea continua să crească la niveluri nesustenabile, pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și, potențial, de gazul rusesc.

Lipsa de aprovizionare ar putea duce la luarea unor decizii dificile în Europa, inclusiv raționalizarea.

Joe McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, a spus că este de acord cu această prognoză deprimantă a AIE.

”Avem o problemă serioasă în întreaga lume la care cred că politicienii tocmai se trezesc. Este un fel de furtună perfectă”, a declarat McMonigle, al cărui grup servește ca intermediar pentru națiunile producătoare și consumatoare de energie.

Amploarea acelei furtuni perfecte - subinvestiții, cererea puternică și întreruperile aprovizionării din cauza războiului - va avea consecințe de amploare, amenințănd potențial redresarea economică din cauza Covid-19, exacerbarea inflației, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de salvare a planetei. de la încălzirea globală.

Birol a avertizat cu privire la blocajele aprovizionării cu benzină și motorină, în special în Europa, precum și raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare în Europa.

”Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”, a spus Robert McNally, care a fost consilier energetic de top al fostului președinte american George W. Bush.

”Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”

Nu numai că prețurile la energie sunt foarte mari, dar fiabilitatea rețelei electrice este pusă în pericol de temperaturile extreme și de seceta severă. Un organism de reglementare al rețelei electrice din SUA a avertizat luna trecută că anumite părți ale țării s-ar putea confrunta cu penurie de electricitate și chiar pene de curent în această vară.

Fostul consilier energetic al Obama, Jason Bordoff, și profesorul de la Universitatea Harvard, Meghan O'Sullivan, au scris un articol în The Economist la sfârșitul lunii martie, avertizând că lumea se afla în pragul ”a ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii 1970”.

”De când am scris asta, temerile noastre s-au dovedit”, a declarat Bordoff, decanul co-fondator al Columbia Climate School, pentru CNN.

Desigur, există diferențe cheie între astăzi și anii 1970. Prețurile nu au crescut la fel de mult ca atunci, iar factorii de decizie politică nu au recurs la măsuri extreme, cum ar fi controlul prețurilor.

”Dacă am recurge la controlul prețurilor și la plafonarea prețurilor, atunci am putea avea lipsuri”, a spus McNally.

Când a început războiul, Occidentul a încercat să evite să vizeze în mod direct sursele de energie ale Rusiei, deoarece era pur și simplu prea critică pentru piețele globale. Rusia nu este doar cel mai mare exportator de petrol din lume, ci este cel mai mare exportator de gaze naturale și un important furnizor de cărbune.

Dar, pe măsură ce brutalitatea războiului a devenit clară pentru lume, acea abordare interzisă nu a durat, Statele Unite și alte țări interzicând importurile de energie din Rusia.

Rusia a ripostat împotriva sancțiunilor occidentale prin restricționarea sau chiar oprirea transportului de gaze naturale către mai multe țări europene.

Uniunea Europeană a anunțat săptămâna aceasta planuri de a elimina treptat 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Această mișcare a ridicat spectrul unor noi represalii din partea Rusiei.

Această situație a agravat doar deficitul de aprovizionare pe piețele de energie care erau deja strânse.

”Nu am văzut încă cât de gravă va deveni această criză energetică”, a spus Bordoff.

Deja, prețurile benzinei din SUA au crescut cu 52% în ultimul an până la maxime record, înfuriind publicul și contribuind la criza inflaționistă a națiunii.
Prețurile la gazele naturale, un combustibil vital pentru încălzirea locuințelor și alimentarea rețelei electrice, aproape s-au triplat în ultimul an în Statele Unite. Prețurile gazelor naturale au crescut și mai mult în Europa, deși sunt cu mult peste cele mai proaste niveluri.

Ce ar putea pune capăt crizei energetice

Desigur, nimeni nu poate spune cu certitudine cum se vor desfășura toate acestea. Și ar putea exista surprize care ușurează criza ofertei.

De exemplu, o descoperire diplomatică care pune capăt războiului din Ucraina și permite ridicarea sancțiunilor din Rusia ar schimba jocul.

Birol a spus că alte surprize care ar atenua criza energetică includ un acord nuclear iranian, o încetinire economică mai profundă în China sau un acord între Arabia Saudită și alți producători OPEC pentru a crește producția de petrol.

El a reiterat, de asemenea, că guvernele sunt pregătite să elibereze noi stocuri de petrol de urgență.

Cu toate acestea, chiar și eliberarea record a stocurilor de urgență din SUA a avut doar un impact modest și trecător asupra prețurilor la benzină.

În martie, AIE a îndemnat guvernele din întreaga lume să ia în considerare măsuri drastice pentru a reduce cererea de petrol, inclusiv reducerea limitelor de viteză pe autostrăzi, lucrul de acasă până la trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil, și duminica fără mașini în orașe.

Și mai există cel puțin o altă evoluție care a fost în prim-plan în ultimul timp și ar ușura criza energetică: o recesiune economică sau cel puțin una suficient de profundă pentru a provoca colapsul cererii.

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole