Antena 3 CNN Externe Criză bursieră globală. Nikkei 225 a suferit cea mai mare pierdere din istorie. Creșterea monedei japoneze a declanșat un efect domino

Criză bursieră globală. Nikkei 225 a suferit cea mai mare pierdere din istorie. Creșterea monedei japoneze a declanșat un efect domino

de Andreea Ştefan    |   

Piața bursieră din Japonia a suferit luni cea mai mare pierdere înregistrată vreodată într-o singură zi, pe măsură ce vânzările globale s-au intensificat ca urmare a datelor precare privind locurile de muncă din SUA, potrivit CNN.

Indicele de referință Nikkei 225 a încheiat ziua cu o scădere de 4.451 de puncte, aceasta fiind cea mai mare scădere ca număr de puncte din istorie. Indicele a terminat în scădere cu peste 12%, ajungând la pierderi de 24% de la începutul lunii iulie. Indicele a intrat acum în teritoriu bear market, care este definit ca o retragere de 20% de la maximele recente.

Pe fondul scăderilor abrupte, tranzacționarea a fost întreruptă pentru perioade scurte de timp în Japonia și Coreea de Sud. Întrerupătoarele de circuit, care opresc tranzacționarea pe fondul unei volatilități puternice în încercarea de a preveni vânzările în panică, au fost declanșate de mai multe ori în Tokyo și Seul.

Vineri, indicele Nikkei a închis în scădere cu 5,8%, înregistrând cea mai mare scădere zilnică din martie 2020, în timp ce traderii se temeau de impactul unui yen mai puternic asupra companiilor japoneze, după ce Banca Japoniei (BOJ) a semnalat că ar putea urma noi creșteri ale ratelor. O creștere a yenului ar afecta exportatorii și companiile cu venituri în străinătate.

O apreciere rapidă a monedei japoneze a forțat, de asemenea, mulți participanți la piață să renunțe la tranzacțiile cu yeni, o strategie de tranzacționare extrem de populară. Având în vedere că ratele dobânzilor au fost extrem de scăzute în Japonia timp de decenii, mulți investitori au împrumutat bani ieftini din această țară, pe care i-au convertit în alte monede și i-au investit în active cu randament mai ridicat.

Săptămâna trecută, yenul a crescut cu aproape 5% față de dolar. Luni, yenul s-a întărit și mai mult, cu o creștere de 2,2%, ajungând la 143,3 pentru un dolar american.

„Acest yen mai puternic a declanșat un efect de domino, cu o lichidare globală a tranzacțiilor de tip carry trade", a declarat Stephen Innes, managing partner al SPI Asset Management.

De aici, turbulențele de pe piață s-au transformat într-o „avalanșă în toată regula", propulsată de o reacție surprinzător de dură din partea Băncii Japoniei, de încetinirea ritmului economic al Chinei și de câștigurile slabe din sectorul tehnologic american, a adăugat el.

Săptămâna trecută, BOJ a majorat ratele dobânzilor cu 15 puncte de bază, la 0,25%, în a doua sa creștere din acest an, și a anunțat planuri de reducere a achizițiilor de obligațiuni. Traderii se așteaptă la mai multe majorări ale ratelor în cursul acestui an, deoarece banca centrală încearcă să limiteze inflația.

China a raportat miercurea trecută că PMI-ul său oficial de producție a scăzut în iulie, semnalând slăbiciunea continuă a activității fabricilor.

În Statele Unite, Amazon (AMZN) a raportat joi un rezultat negativ pentru al doilea trimestru și o orientare dezamăgitoare pentru al treilea trimestru. Intel (INTC), în aceeași zi, a raportat o pierdere de venituri de 1,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru și a anunțat planuri de reducere cu 15% a forței sale de muncă pentru a reduce costurile.

Criză globală

Luni au scăzut și alte piețe din Asia-Pacific.

Bursa din Coreea a implementat întrerupătoare de circuit pentru a opri pentru scurt timp tranzacționarea indicelui de referință Kospi, după ce acesta a scăzut cu peste 8%.

Taiex din Taiwan a încheiat în scădere cu 8,4%, cea mai proastă zi a sa.

Indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 3,6%. Indicele Hang Seng din Hong Kong și Shanghai Composite din China au scăzut cu 2,6% și, respectiv, 1,2%.

Acțiunile asiatice au urmat vineri scăderea puternică de pe Wall Street, unde datele dezamăgitoare privind locurile de muncă au sporit temerile privind slăbirea economiei SUA. Dow a închis în scădere cu 1,5%, S&P 500 a pierdut 1,8%, iar Nasdaq Composite a scăzut cu 2,4%. Nasdaq a închis în teritoriu de corecție, sau la mai mult de 10% de la cel mai recent maxim înregistrat pe 10 iulie.

Indicele CNN Fear and Greed, care măsoară sentimentul pieței, a scăzut la un nivel de „teamă" de 27.

Alte piețe manifestă, de asemenea, nervozitate. Vineri, prețul petrolului s-a stabilit la cel mai scăzut nivel din ianuarie. Contractele futures la țițeiul Brent și la țițeiul WTI din SUA au scăzut cu peste 3%.

Aflat în prezent în jurul minimelor ultimelor opt luni, prețul petrolului ar putea cunoaște o oarecare stabilitate pentru moment, în ciuda amenințărilor cu represalii în Orientul Mijlociu, potrivit lui Tom Kloza, șeful global al departamentului de analiză energetică de la Oil Price Information Service.

„Începând cu acțiunea Hamas din 7 octombrie anul trecut, asistăm în mare parte la apatie în ceea ce privește temerile legate de un război regional mai amplu în Orientul Mijlociu", a declarat el.

„Probabil ar fi nevoie de un atac direct pe teritoriul iranian pentru a declanșa o creștere reală a prețurilor din cauza geopoliticii", a adăugat Kloza. „Va fi nevoie de ceva destul de dramatic pentru ca prețurile petrolului să crească și există o dorință puternică la Washington de a face tot ce este necesar pentru a menține prețurile la benzină sub control", a spus el.

În ceea ce privește prețurile interne ale benzinei din SUA, Kloza a spus că un uragan în Golful Mexic ar putea inspira o creștere a prețurilor. Debby a devenit un uragan de categoria 1 înainte de a ajunge în Florida.

Subiecte în articol: Nikkei piaţa bursieră criza globala
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile