Antena 3 CNN Actualitate Cultură Criticul de film Tudor Caranfil a încetat din viață

Criticul de film Tudor Caranfil a încetat din viață

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 88 de ani, în casa lui din Bucureşti, a declarat Irina-Margareta Nistor pentru News.ro. Tudor Caranfil este tatăl regizorului Nae Caranfil.

„Am călătorit mult împreună şi am văzut multe filme. M-a format”, a spus Nistor.

Născut în 1931 la Galați, Tudor Caranfil a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.

Este invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și este membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile