Senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedinte al Comisiei juridice, a susţinut joi că referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis este un demers pur electoral, iar întrebările sunt "în aceeaşi notă neserioasă", adăugând, însă, că PSD este de acord cu acest referendum.
"E aceeaşi notă neserioasă, în care preşedintele României nu este preocupat în mod real de problemele românilor, ci de o agendă electorală mai degrabă aş spune a USR, decât a PNL, care văd că îl susţine necondiţionat. Dar suntem de acord cu referendumul, o să mergem la referendum, o să vedem ce o să vrea românii în urma acestui referendum. Dacă o citez pe colega mea senatoare Alina Gorghiu, referendumul e aproape inutil, pentru că nu o să aibă consecinţe", a afirmat Cazanciuc.
Întrebat dacă e nevoie de revizuirea Constituţiei în cazul în care referendumul va fi validat, Cazanciuc a spus: "Cu siguranţă este nevoie de o revizuire a Constituţiei. În ce limite, o să vedem când se va pune problema revizuirii Constituţiei".
"Dar nu cred că acest demers al preşedintelui este în sensul revizuirii Constituţiei, pentru că este un demers pur electoral, întrebările sunt venite după doi ani după ce Parlamentul a decis acest lucru. Putea să facă mai demult. Dacă era cu adevărat interesat de bunul mers al justiţiei, putea să invite membrii Comisiei speciale la Cotroceni să discute, să explice anumite lucruri, nu era nevoie să facă acest referendum, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Spune foarte clar Comisia de la Veneţia: nu amestecaţi două tipuri de scrutin - avem referendum, avem alegeri europarlamentare. Este astăzi Comisia de la Veneţia aici, i-am întrebat, Liviu Pop i-a întrebat ce opinie au despre acest lucru şi dacă preşedintele i-a consultat. Ei au răspuns foarte politicos că nu face obiectul discuţiei", a mai spus Cazanciuc.
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind organizarea referendumului din 26 mai, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
Ea a prezentat întrebările de la referendumul care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.
"Luând act de preocuparea intensă şi constantă a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii şi exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil, având în vedere hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, în temeiul prevederilor art. 2, 90 şi 100 alin. 1 din Constituţie, art. 2 alin. 1 lit. c, art. 11, art. 12 alin. 2 şi a art. 15 alin. 1 lit. c din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, preşedintele României decretează: Art. 1 Poporul român este chemat să-şi exprime voinţa la următoarele probleme de interes naţional: 1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; 2. interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi a organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe; Art. 2 Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1 cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin 'da' sau 'nu' cu privire la următoarele întrebări: 1. 'Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?', 2. 'Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?'; Art. 3 Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European", a arătat Dobrovolschi.