Antena 3 CNN Conținut plătit Criterii de care să ții cont când alegi jucăriile pentru micuțul tău

Criterii de care să ții cont când alegi jucăriile pentru micuțul tău

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:56 22 Noi 2021 Modificat la 15:56 22 Noi 2021

Acestea sunt o parte importantă a dezvoltării copiilor, dar trebuiesc cumpărate într-un mod inteligent. Ele trebuie să îndeplinească anumite criterii importante, unele evidente, cum sunt cele legate de siguranță, iar altele mai subtile, cum sunt cele legate de nivelul de dezvoltare cognitivă la care se află copilul. Este important să facem alegerea optimă pentru ca cel mic să beneficieze de toate avantajele timpului de joacă, care le oferă contextul potrivit pentru dezvoltare. 

Există multe jocuri și jucării, dar alegerea acelora potrivite poate fi dificilă. Una dintre variantele care te vor ajuta este să cumperi jucării online, unde găsești descrieri complete și complexe, astfel încât să știi cu exactitate ce trebuie să alegi. Indiferent dacă îți dorești să stimulezi abilitățile fizice, cognitive, sociale sau emoționale, jucăriile te vor ajuta în demersul tău. O jucărie bine aleasă îl va ajuta pe cel mic să fie mai independent, îi va dezvolta creativitatea și îi va stimula curiozitatea. Prin joacă el va explora modalități de rezolvare a problemelor, își va exprima emoțiile și va învăța despre interacțiunea socială. Este foarte important să cunoști în detaliu modalitatea în care jucăria respectivă va îmbunătăți anumite capacități ale copilului. 

Iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când cumperi jucării pentru copilul tău: 

  1. Siguranța

Copiii se distrează enorm atunci când se joacă și pot deveni neatenți. Chiar dacă tu ești mereu în alertă pentru a preveni diverse accidente nedorite, jucăriile nu trebuie sub nicio formă să pună în pericol copilul. Alege jucării rezistente, care sunt fabricate din materiale naturale și care nu conțin substanțe sau vopseluri toxice. De asemenea, jucăriile nu trebuie să aibă părți mici care se pot desprinde și pot fi înghițite. 

  1. Interesele și abilitățile copilului

Fiecare copil este unic, iar pasiunile lui pot diferi foarte mult de alte tale, ale fraților lui sau ale prietenilor. Copiii mici, cu vârsta până în 36 de luni, sunt atrași foarte tare de jucăriile care funcționează pe principiul cauza-efect. Indiferent dacă este vorba despre ceva care trebuie pornit / oprit ca să cânte ori să lumineze, jucăriile de acest tip sunt foarte îndrăgite de copii. Alte tip de jocuri pot fi cele de puzzle, cuburile de lemn sau inelele care trebuiesc sortate în funcție de mărime. 

  1. Jocurile de rol

Pe măsură ce cresc, copiii devin atrași de jocuri și jucării mai avansate, care imită situații și obiecte din viața reală. Aspiratoarele, bucătăriile de jucărie utilate cu accesorii, ținutele de medic, polițist sau alte meserii îndrăgite, îi ajută să își dezvolte creativitatea și să exploreze situații în care învață să fie independenți. 

  1. Stimularea mai multor simțuri

Aceste sunt jucăriile care îi încurajează pe copii să facă lucruri pentru ei înșiși. Atunci când utilizarea unei jucării atinge trupul, mintea și spiritul, poți fi fericit de alegerea făcută. În caz contrar, poți spune că ai ales o jucărie la care copilul se distrează pasiv, uitându-se la ea. Acestea sunt impropriu numite jucării, mai degrabă pot fi considerate obiecte de diversiune. 

  1. Materialul din care este confecționată

Materialele naturale și netoxice ar trebui să fie singurele din care sunt realizate jucăriile pentru copii. Lemnul, pânza din fibră naturală, sunt cele mai indicate, iar copiii le consideră extrem de atractive. Lemnul oferă o senzație de căldură, prietenoasă și satisfăcătoare pentru cei mici. Țesăturile din fibre naturale sunt moi, catifelate și oferă plăcere tactilă deosebită. Cu toate acestea, există și alte materiale, cum ar fi plasticul, care poate fi utilizat cu succes la fabricarea jucăriilor, cu singura condiție să nu aibă componente toxice în el. 

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole