Antena 3 CNN Actualitate Media Cristian Tudor Popescu, răspuns dur pentru ministrul Educației: „Violatorul în serie al limbii române încearcă să mă violeze”

Cristian Tudor Popescu, răspuns dur pentru ministrul Educației: „Violatorul în serie al limbii române încearcă să mă violeze”

1 minut de citit Publicat la 21:32 06 Oct 2017 Modificat la 21:32 06 Oct 2017

După ce ministrul Educației, Liviu Pop, l-a atacat într-o postare pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a avut o reacție dură la adresa lui Pop.

„Domnul Cristian Tudor Popescu mă acuză într-o emisiune la radio că "violez limba română cu perversiuni o dată la câteva zile, la propriu, nu la figurat". Ba mai mult, ca un adevărat profesor, cu accent pe "o", cum îi place domniei sale să zică, sau mai bine zis, ca un cerber al limbii române, nu ezită să intervină și să sancționeze, în direct, greșelile de exprimare ale ascultătorilor. Dar vai, noi, ascultătorii, cum să-l sancționăm pentru greșeala domniei sale: "....90 și din populație nu aveau știință de carte, nu aveau o brumă de cultură..."?”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.

Reacția jurnalistului a venit în direct la un post de știri: „Violatorul în serie al limbii române o comite din nou. De data aceasta încearcă să mă violeze şi pe mine, dar nu reuşeşte. Dacă i se potrivea până acum "Agramat dacă tăcea, filozof rămânea", ci expresia "Prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul". Pretinde că am comis un dezacord. Spun, în text, că la "începutul secolului XIX România era compusă din analfabeţi", ministrul spune că ar fi trebuit să spun la singular. Îi ofer o lecţie gratuită de gramatică: care este subiectul? Ministrul pretinde că populaţia...haideţi să o luăm sistematic, la întrebarea "Cine?" nu răspunde populaţia. Subiectul e 90% din populaţie, nu toată populaţia, pentru că se acordă, stimate domnule Pop. Scoateţi determinanta, domnule Pop. Se spune 90% aveau ştiinţă de carte, pentru că e vorba de un substantiv colectiv, compus din entităţi animate. Nu de 90% din pământ, de exemplu, care ar fi singular: "90% din pământ avea dăunători". Subiectul e 90% şi fraza e corectă aşa cum am compus-o eu: "90% din populaţia nu aveau ştiinţă de carte”.

Citește mai multe din Media
» Citește mai multe din Media
TOP articole