Antena 3 CNN Actualitate Cristian Tudor Popescu explică ce înseamnă faptul că Donald Trump nu a vrut să participe la învestirea lui Joe Biden

Cristian Tudor Popescu explică ce înseamnă faptul că Donald Trump nu a vrut să participe la învestirea lui Joe Biden

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 23:30 20 Ian 2021 Modificat la 23:30 20 Ian 2021

„Prin faptul că a refuzat acest ritual vechi de sute de ani al transferului de putere către următorul preşedinte, Donald Trump nu a făcut decât să dea încă o lovitură democraţiei şi civilizaţiei politice din Statele Unite şi, la urma urmei, din întreaga lume, care este acum cu ochii pe America.

Acest gest al lui Donald Trump de a refuza să participe la ceremonia de învestire a lui Joseph Biden este un nou îndemn la violenţă. Care este rolul acestui ritual? Cei doi preşedinţi îşi dau mâna, fac împreună un tur în văzul întregii naţiuni, tocmai pentru a da un mesaj de pace şi unitate Americii.

America a fost sfâşiată în secolul 19 de un război civil teribil şi acest ritual asta transmite: nu este vorba de un conflict, nu este vorba de un război, este vorba de un proces democratic, nu suntem duşmani, suporterii celui care vine şi suporterii celui care pleacă, suntem cu toţii americani şi mergem înainte. Or, tocmai asta a refuzat Trump să facă acum”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

America are un nou preşedinte. Biden: "Vocea poporului a fost auzită. Sunt multe lucruri de reparat"

Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au depus, joi, jurământul în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai Statelor Unite ale Americii. Biden a fost aplaudat la scenă deschisă de sutele de invitaţi prezenţi la Capitoliu

Preşedintele Statelor Unite a susținut primul său discurs în cea mai importantă funcţie de pe glob:

"Dragi americani, este Ziua Americii, este Ziua Democraţiei şi a Speranţei. Timp de secole, America a fost încercată, s-a întâmplat şi acum, dar s-a ridicat la nivelul provocării. Astăzi sărbătorim triumful nu doar a unui candidat, ci a democraţiei. Vocea poporului a fost auzită. Am văzut cât de preţioasă şi fragilă în acelaşi timp este democraţia. Şi acum, democraţia a învins.

Aici, pe acest pământ sfânt, acum câteva zile, violenţele au zguduit chiar fundaţia naţiunii noastre. Suntem însă uniţi şi facem transferul paşnic de putere, aşa cum s-a făcut în ultimii 200 de ani. De acum, privim înainte, spre viitor cu încredere şi ne gândim că vom fi o naţiune puternică

Povestea Americii nu depinde de noi, de unii dintre noi, ci de toţi. Am ajuns atât de departe, trecând prin momente de război. Vom merge înainte pentru că avem multe de făcut în aceste momente grele, dar pline de posibilităţi. Sunt multe de reparat, multe de vindecat, multe de construit şi multe de câştigat"

Preşedintele Joe Biden a avut un discurs mobilizator şi a pledat pentru unitate într-o naţiune divizată în ultimul an. "Este momentul nostru istoric de criză şi provocare", a spus al 46-lea preşedinte al SUA. "Şi unitatea este calea pe care o vom urma. Şi trebuie să trecem peste acest moment ca Statele UNITE ale Americii. Dacă vom face asta, vă garantez că nu vom eşua", a spus Biden.

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole