"Toată lumea care venea din Occident ducea în bagaje brânză, o sticlă de vin, etc. Şi nu exista o ofertă în România în acest sens. Şi atunci, eu care cunoşteam destul de bine acest mediu prin prisma familiei am decis să fac o încercare şi să aducem prima marcă", a declarat Cristian Preotu, fondatorul grupului Le Manoir.
A deschis atunci un magazin de produse fine, care a avut imediat succes.
"Acum, după 18 ani, toată lumea are o sticlă de şampanie acasă pentru Crăciun sau o aniversare", a explicat Cristian Preotu.
După 20 de ani de bussiness, oriunde priveşti în inima micului Paris, lângă Ateneu, îl găseşti pe Cristian Preotu. Fie că e un sushi bar, fie că e locaţia unei viitoare galerii de artă sau unul dintre cele mai fine restaurante din ţară.
În 2017, Le Bistrot Francais, a devenit primul restaurant românesc inclus în cea mai prestigioasă asociaţie gastronomică din lume, alături de restaurante cu trei stele Michelin.
"Sunt foarte mândru că am reuşit să punem România pe o anumită hartă, cea a gastronomiei Relais & Chateaux sau acest mod de viaţă foarte frumos pe care merităm să îl avem şi aici şi care ne face cinste", a dezvăluit Cristian Preotu.
Chef francez, meniu cu trufe, caviar franzuţesc, somon din Rusia, caracatiţă. Produse aduse în condiţii speciale din multe colţuri ale lumii. Aici, în lumea creatorilor artei de a trăi, bussiness-ul se face cu oameni de calitate, nu cu bani.
Distribuţie de vinuri, galerie de artă, restaurante, magazine cu produse de lux sau haine. Adică, 20 de ani de afaceri pentru Cristian Preotu, care a învăţat că reţeta succesului cuprinde deopotrivă o pregătire temeinică, spirit de aventură şi adaptabilitate.
"Risc cu o anumită coerenţă. Pentru mine, bussiness-ul este important să facem profit în condiţii bune. Modul în care o facem este foarte important. Îmi place să fie frumos", a precizat fondatorul grupului Le Manoir.
Anul acesta, Cristian Preotu a reinventat noţiunea de supermarket. De la sfârşitul anului, cele mai exclusiviste clădiri de locuinţe din Bucureşti vor avea un magazin de la colţ special.
"Am făcut un parteneriat în ultimul timp cu One United. Veţi avea o măcelărie, un magazin de peşte, o brutărie, un sushi bar, un bar de cafea şi, bineînţeles, toate celelalte produse: legume, fructe, vinuri, conserve, paste", a anunţat Cristian Preotu.
Pentru cel mai nou proiect al său, Cristian Preotu s-a îndepărtat de gălăgia oraşului şi a investit la ţară.
"Este un lodge care se va transforma într-un hotel de lux şi cred că va fi unul dintre cele mai frumoase hoteluri din România", a explicat Cristian Preotu.
Casa a fost proiectată de un arhitect american premiat, iar graniţele celor 70 de hectare de teren sunt lângă tabăra de sculptură de la Măgura, Buzău.
"A fost o investiţie de aproximativ 2,5 milioane de euro şi urmează să mai investim încă un milion de euro în tot aranjamentul de aici", a declarat fondatorul Le Manoir.
Este o casă bio, care se susţine singură cu panouri solare, grădini proprii cu legume şi fructe, grajduri pentru animale. Motivul investiţiei aici, la ţară, e simplu. Luxul are, precum diamantul, mai multe feţe.
"Natura, din România rurală, este adevăratul lux al României. Noi vrem să promovăm această imagine reală a României, de calitate, de frumuseţe, de natură", a declarat Cristian Preotu.