Antena 3 CNN Actualitate Primarul Cristian Popescu Piedone anunță că nu va revoca noile restricții în Sectorul 5

Primarul Cristian Popescu Piedone anunță că nu va revoca noile restricții în Sectorul 5

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, declară că nu va anula noile restricţii anti-COVID anunțate miercuri, așa cum i s-a cerut într-o adresă a Prefecturii, trimisă în cursul serii.

de Georgiana Adam    |   

Cristian Popescu Piedone, despre noile restricții: Am dat curs cererii președintelui Iohannis

Popescu Piedone a sugerat, miercuri seară, că adresa trimisă de prefect, în vederea revocării măsurilor anunțate de primar, este o consecință a lipsei de experiență a acestuia.

"Președintele meu, Klaus Werner Iohannis, cere azi dimineață autorităților locale să intervină cu restricții suplimentare.

Eu, primar al Sectorului 5, mă numesc autoritate locală. Nu am încălcat nicio prevedere legală.

Am convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, am emis dispoziția primarului. Respectăm ierarhii superiori, toate organismele.

Dacă azi, mâine, comitetul ierarhic superior va emite o altă dispoziție, a mea devine nulă, mă supun. Dar nu pot să stau să nu îmi asum. De ce?”, a spus primarul din Sectorul 5.

Cristian Popescu Piedone: Prefectul poate să facă ce vrea

În ce privește intenția prefectului de a contesta în instanță deciziile sale, Piedone afirmă că acesta "este liber să facă ce consideră, dar prefectul Capitalei trebuia să își asume responsabilitatea pentru măsurile de securitate în întreg Bucureștiul".

Întrebat de 3 ori ce ar trebui să facă de joi cetățenii din Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone a evitat să răspundă direct după care a insistat că nu va revoca decizia: "(Să atace prefectul) aceeași dispoziție care va apărea mai târziu. Restricții nu vor exista? Sau nu vom avea carantină? Gradul de infectare nu există? Ok, înseamnă că am greșit", a spus el, într-o emisiune la Digi24

Primăria Sectorului 5 a redus programul mall-urilor, al magazinelor și al teraselor. Modificările ar trebui să intre în vigoare joi

 Prefectura Capitalei l-a avertizat pe Cristian Popescu Piedone că decizia de instituire a noilor restricţii anti-COVID, care afectează mall-urile, marile magazine, dar şi terasele, este ilegală și i-a cerut să o retragă.

Prefectul Capitalei: "Restricțiile anunțate de primarul Cristian Popescu Piedone nu se aplică!"

Noile restricții anunțate de Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, pentru limitarea transmiterii coronavirusului nu vor intra în vigoare.

Prefectura Capitalei a transmis o adresă în acest sens către Primăria Sectorului 5. Documentul precizează că noile restricții nu se vor aplica.

"Este stabilit programul activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț, prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, respectiv acestea funcționează în intervalul orar 5.00 - 21.00", se arată în răspunsul Prefecturii Capitalei.

Conform sursei citate, autoritățile administrației publice nu pot stabili un alt program de desfășurare pentru operatorii economici.

Prefectul Alin Stoica i-a cerut primarului Piedone să revoce de urgență dispoziția emisă anterior și a indicat că "în contextul pandemic actual, toate componentele Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență își desfășoară activitatea în sistem integrat și cu respectarea principiului operativității, conlucrării active și subordonării ierarhice".

Cristian Popescu Piedone: În 27 de ani de administrație, am învățat că primarul emite autorizația și orarul de funcționare

La rândul său, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, spune că are temei legal pentru fixarea orarului agenților economici.

"Văzând dezbaterile în spațiul public și creșterea incidenței la 6,37 la mia de locuitori...Eu, în 27 de ani de administrație, am învățat că primarul emite autorizația și orarul de funcționare.

În temeiul art. 155 alineatul 1, litera d), alineatul 5, b) și al art. 196, alineatul 1, litera b) din Ordonanța Guvernului 57/2019 privind Codul Administrativ, am decis ca în perioada 25.03.2021 - 11.04.2021 agenții economici de pe raza Sectorului 5 își pot stabili programul de funcționare doar în intervalul orar 7 - 19", a declarat Cristian Popescu Piedone.

Subiecte în articol: Cristian Popescu Piedone restricţii
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile