„Federația Rusă a trecut acum de la autocrație la totalitarism. Orice fel de evaluare din acea zonă nu are rolul decât de a manipula sau a provoca sau amenința. Aș fi mulțumit dacă s-ar înțelege bine la nivelul societății românești că suntem în plin război hibrid. Astfel de afirmații o să mai tot vină, părând că vin din zona societății civile. Acolo nu există așa ceva.”, a comentat Cristian Diaconescu.
România a fost amenințată în presa rusă după exploziile din Transnistria. "România, prima candidată pentru lovituri cu rachete Caliber", este informația apărută în Cotidianul Pravda.
În ultimele zile, Pravda a publicat mai multe articole în care acuză România că ar avea un interes ascuns în privința Republicii Moldova. În majoritatea articolelor, jurnaliștii citează diverși analiști politici ruși, susținători ai regimului lui Putin.
Jurnaliștii ruși scriu că România "este cea mai interesată de destabilizarea Transnistriei și își poate realiza visele de unire cu Moldova și poate rezolva problema separatismului transnistrean cu ajutorul NATO.”
Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova, a afirmat ieri, la Antena 3, că ”unicul scenariu (n.r. pentru apărarea Republicii Moldova de atacurile Rusiei) este unirea” dintre România și Republica Moldova. Președintele Maia Sandu a răspuns acestei afirmații, susținând că decizia unirii aparține poporului.
„Președintele Maia Sandu a făcut declarația corespunzătoare pentru că reflectă realitatea. Totul pleacă de la popoare. Reîntregirea trebuie să se întâmple de la voința populară.”, a apreciat Cristian Diaconescu, în cadrul intervenției la Antena 3.