Potrivit lui Cristian Diaconescu, războiul Rusiei în Ucraina ne creează o problemă extrem de serioasă, nu doar din punct de vedere al amenințării militare şi al destabilizării rutelor comerciale, dar şi perspectiva posibilității exploatării gazelor din Marea Neagră, care ne-ar aduce independența energetică faţă de gazul rusesc.
"Insula Șerpilor este plasată la intersecția tuturor platformelor de exploatarea hidrocarburilor.
Ea practic se află într-o zonă de suveranitate limitată a României, conform dreptului mării în platoul continental și zonă economică exclusivă și zona contiguă. Fiind teritoriul ucrainean.
A nu se lua în considerare insula Șerpilor ca fiind cel mai avansat punct în mare al Ucrainei, pentru că este o rocă și nu este o insulă cu capacitate de a fi locuită.
Exploatările sunt la mare adâncime, fiind la mare adâncime nu pot fi realizate decât de companii internaționale foarte mari cu tehnologie.
Atunci fiind doar într-un litigiu de natură politică acele companii ne-au comunicat şi nouă şi ucrainenilor: noi nu venim să exploatăm, pentru că este o zonă în litigiu.
Era doar un litigiu diplomatic. Luați acest mental și proiectați-l la situația de azi.
Prezența rusească are o implicare și în legătură cu Odessa, dar în egală măsură, descurajează posibilitățile de exploatare.
Să dea Dumnezeu să nu fie așa cum spun eu, dar se pierde o oportunitate extraordinară, pentru că până la 200 de miliarde de metri cubi cât sunt hidrocarburi în acea zonă, practic, noi am asigura tot gazul pentru Moldova, Bulgaria la rândul ei", a explicat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în emisiunea Punctul de întâlnire de la Antena 3.