Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire De ce este importantă Insula Şerpilor pentru România | Răspunsul lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe

De ce este importantă Insula Şerpilor pentru România | Răspunsul lui Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat de ce este atât de importantă insula Șerpilor pentru România şi ce am putea pierde dacă Rusia va câştiga războiul în Ucraina.

de Claudia Popovici    |   

Potrivit lui Cristian Diaconescu, războiul Rusiei în Ucraina ne creează o problemă extrem de serioasă, nu doar din punct de vedere al amenințării militare şi al destabilizării rutelor comerciale, dar şi perspectiva posibilității exploatării gazelor din Marea Neagră, care ne-ar aduce independența energetică faţă de gazul rusesc. 

"Insula Șerpilor este plasată la intersecția tuturor platformelor de exploatarea hidrocarburilor.

Ea practic se află într-o zonă de suveranitate limitată a României, conform dreptului mării în platoul continental și zonă economică exclusivă și zona contiguă. Fiind teritoriul ucrainean.

A nu se lua în considerare insula Șerpilor ca fiind cel mai avansat punct în mare al Ucrainei, pentru că este o rocă și nu este o insulă cu capacitate de a fi locuită.

Exploatările sunt la mare adâncime, fiind la mare adâncime nu pot fi realizate decât de companii internaționale foarte mari cu tehnologie.

Atunci fiind doar într-un litigiu de natură politică acele companii ne-au comunicat şi nouă şi ucrainenilor: noi nu venim să exploatăm, pentru că este o zonă în litigiu. 

Era doar un litigiu diplomatic. Luați acest mental și proiectați-l la situația de azi.

Prezența rusească are o implicare și în legătură cu Odessa, dar în egală măsură, descurajează posibilitățile de exploatare.

Să dea Dumnezeu să nu fie așa cum spun eu, dar se pierde o oportunitate extraordinară, pentru că până la 200 de miliarde de metri cubi cât sunt hidrocarburi în acea zonă, practic, noi am asigura tot gazul pentru Moldova, Bulgaria la rândul ei", a explicat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, în emisiunea Punctul de întâlnire de la Antena 3. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile