Antena 3 CNN Actualitate Navele din apele României riscă să se ciocnească din cauza bruiajului Rusiei. Explicaţiile generalului Cristian Barbu

Navele din apele României riscă să se ciocnească din cauza bruiajului Rusiei. Explicaţiile generalului Cristian Barbu

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:38 29 Sep 2023 Modificat la 17:39 29 Sep 2023

"Rusia bruiază în mod activ și constant comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație", a spus Petrescu.

Situația a fost comentată la Antena 3 CNN de generalul (r) Cristian Barbu.

"General Petrescu are dreptate pentru că, pe fondul intensificării acțiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei și, mai ales, prin acțiunile militare asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră sau de la Dunăre, aceste situații de tipul bruiajului electronic, mai ales pentru GPS, pot crea confuzii în unele situații, pot crea chiar deplasări ale poziționării cu sute de metri sau kilometri (...) Sau - dar este probabil să vedem rar acest lucru - chiar să provoace pierderea completă a semnalului.

Citește și: Șeful Armatei Române avertizează că Rusia bruiază comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale ale României

În astfel de situații există un singur mecanism: schimbarea acestor elemente legate de GPS printr-o alternativă la fel de valoroasă precum cea pe care o pot oferi alte sisteme de navigație, mai puțin GLONASS (sistem de navigație prin satelit, a cărui dezvoltare a fost începută de URSS, ca alternativă la GPS, n.r.), care este al rușilor. Cu alte cuvinte, probabil că va trebui să folosim și celelalte sisteme în această zonă pentru poziționarea corectă.

Asta înseamnă însă modificări, înseamnă investiții, pentru că, în momentul în care schimbi sistemul de referință, înseamnă să schimbi întreaga aparatură de bord. Dar, până una alta, presupunem că situația mai poate fi cumva ținută sub control, prin monitorizarea pe mare cu nave românești în astfel de situații.

Generalul (r) Cristian Barbu: Activarea articolului 5, doar dacă se dovedește că Rusia bombardează România cu intenție

Noi știm când se activează sistemele de bruiaj și putem să monitorizăm, să pilotăm, cum se spune, astfel de nave, pentru a nu a avea o situație complicată", a spus generalul Barbu.

El a comentat și posibilitatea ca o navă din apele teritoriale românești să fie lovită de un bombardament al Rusiei.

"Același lucru se poate întâmpla și cu teritoriul României. Este exact același lucru pe care noi îl putem vedea și pe care l-am suferit cumva, chiar dacă au fost numai bucăți de dronă.

Procedura este foarte clară: atâta timp cât se află pe teritoriul României, că este vorba despre apă internă sau este vorba despre zona noastră maritimă teritorială, înseamnă că întreaga responsabilitate cu privire la acest atac este a Rusiei, iar celelalte condiții de ordin internațional, prin Organizația Națiunilor Unite, înseamnă inclusiv cererea de despăgubiri și justificări.

Din punctul de vedere al NATO, doar în condiția în care se demonstrează că a fost o intenție și nu o greșeală, se procedează întâi și întâi la schimbul, dacă vreți, de condiții diplomatice, politico-militare, pentru că NATO este o organizație politico-militară, și apoi, dacă este cazul, se trece la o acțiune de justificare a Articolului patru sau a Articolului cinci (referitor la apărarea colectivă, n.r.), a spus Cristian Barbu la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole