Crin Antonescu, fost preşedinte al PNL, a afirmat sâmbătă că este „foarte posibil, foarte probabil” să fie candidatul coaliţiei de guvernare şi a subliniat că PSD trebuie să organizeze un congres pentru a-şi desemna candidatul la alegerile prezidenţiale. Antonescu a subliniat că decizia trebuie luată rapid, adăugând că „nu foloseşte nimănui statutul de deocamdată - deocamdată candidat, deocamdată coaliţie, deocamdată unic”. De asemenea, Antonescu a dezvăluit că a mai primit și anul trecut o ofertă pentru a candida la alegerile prezidențiale, dar a refuzat-o.
Întrebat într-o emisiune de la Prima TV dacă este sau nu candidatul unic al Coaliției, Antonescu a spus: „Sunt foarte posibil, foarte probabil candidatul coaliţiei. Spun foarte probabil, pentru că urmează acele validări în forurile partidelor care vor avea loc undeva la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie”.
Întrebat dacă i se pare bulversant faptul că, după ce a fost anunţat oficial candidatul coaliţiei, PSD a declarat că va face sondaje, Crin Antonescu a răspuns că nu găseşte nimic neobişnuit în acest lucru, mai ales în relaţia cu PSD.
„Nu, nu mi se pare straniu, fie şi pentru că am văzut destul de multe, mai ales în relaţia cu PSD, dar nu e vorba numai de PSD”, a adăugat Crin Antonescu.
El a subliniat că este esenţială clarificarea statutului său, subliniind că „nu foloseşte nimănui statutul de deocamdată - deocamdată candidat, deocamdată coaliţie, deocamdată unic”.
De asemenea, Antonescu a menţionat că partidele politice care îl susţin ar putea să îşi desemneze oficial candidatul la alegerile prezidenţiale la începutul lunii februarie, întrucât fiecare partid trebuie să respecte propriul Statut. Astfel, PSD trebuie să valideze candidatul în cadrul unui Congres, iar PNL în Consiliul Naţional.
„Nicio coaliţie n-a fost uşoară dacă vorbim de proiectul USL”, a adăugat Antonescu, când a fost întrebat despre încrederea sa în PSD.
Cu toate acestea, Antonescu spune că are încredere în acest angajament privind candidatul la alegerile prezidenţiale.
„Am personal încredere fără rezerve în acest angajament şi, ca atare, s-a discutat. Se vor face sondaje, evident, poate să facă sondaje, pot să facă ce doresc partidele respective. Pe mine mă interesează doar ca într-un calendar rezonabil şi precis să avem un răspuns”, a mai spus Antonescu.
Crin Antonescu a mai primit și anul trecut o ofertă de a candida la prezidențiale
Crin Antonescu susţine că a primit şi anul trecut o ofertă de a intra în cursa pentru Cotroceni, pe care a respins-o.
„Am mai fost, ca să spun aşa, testat cu tema asta. Dar când eşti testat cu o ipoteză, îţi e uşor să o respingi”, a spus Antonescu.
El susține că a primit oferta anul trecut. „Dar aici era o chestiune în care turul întâi se petrecuse, nu l-am anulat eu, nu ştiu nici eu mai mult decât ştiţi dumneavoastră sau oricine, nu ştiu dacă sunt sau nu sunt soluţia, dar nu mi-am putut permite să nu încerc. Nu mi-am putut permite să le spun acestor oameni: „Ştiţi ce? Eu stau foarte bine. O să stăm la televizor să vedem ce se întâmplă cu ţara noastră”. Eu nu pot să fac asta, nu ştiu dacă vom reuşi sau nu, dar vom putea spune că măcar am încercat”, a declarat Antonescu.
Antonescu: Preşedintele nu este o alegere fundamentală, nu e alegere de dreapta sau de stânga
Antonescu afirmă că preşedintele nu este „o alegere fundamentală, nu e alegere de dreapta sau de stânga”, întrucât politicile le face Gernul, ci rolul şefului statului este, între altele, să reprezinte cetăţeanul şi să fie ”un fel de super-avocat al poporului”.
„Preşedintele nu este o alegere fundamentală, nu e alegere de dreapta sau de stânga, pentru că, în fond, politicile de dreapta şi de stânga pe plan economic, măcar unde cred eu că bate mai tare stânga românească, nu le face preşedintele. Preşedintele (…) are o responsabilitate importantă să înţeleagă şi să conjuge politica externă cu interese economice majore ale ţării respective, ale României în speţă, dar politica de taxe, echilibrele bugetare, toate prevederile sociale ş.a.m.d. sunt strict apanajul unui guvern şi în sensul acesta preşedintele n-are a fi de dreapta sau de stânga”, a declarat Crin Antonescu, în emisiunea Insider politic de sâmbătă, la Prima TV.
Potrivit lui Antonescu, „preşedintele trebuie să fie un om care să respecte echilibrul puterilor, să vegheze cum îi spune (…) Constituţia, funcţionarea instituţiilor în stat, să medieze între stat şi societate, să reprezinte cetăţeanul, ca un fel de super-avocat al poporului, dacă vreţi, în raport cu toate aceste instituţii în mijlocul cărora se află”.
Antonescu a mai precizat că ultimele alegeri au arătat că ”partidele nu mai au forţa din alte vremuri”.
„Din punctul acesta de vedere, eu cred că, şi PSD-iştii tradiţionali, şi liberali, şi alţii au foarte mult a se uita la om, la personaj, la personalitatea lui, la trecutul lui - când îl are - sau la ceea ce le inspiră. Pentru că mai e ceva ce ne-a arătat clar acest rând de alegeri - este că partidele nu mai au forţa din alte vremuri. Forţa electorală, nu în sensul scorului pe care l-a obţinut, că aici pot fi variaţiuni - tot ei sunt - şi în sensul capacităţii de a duce voturile din bazinul lor la un candidat care vor ei”, a spus Antonescu.
El a adăugat că alegerile prezidenţiale „vor fi personalizate”.
„E foarte clar că alegerile vor fi personalizate, perfect personalizate. Şi e foarte clar că după această anulare a alegerilor, după fenomenul Georgescu, după toate acestea, niciun partid, cred realist, nu-şi mai poate imagina că, de exemplu, eventuala candidatură lui Antonescu, candidat comun PSD-PNL-UDMR, înseamnă suma 20 plus 14 plus 6. Niciodată! Poate să însemne mai puţin, poate să însemne mai mult, poţi să iei voturi mai puţine decât au chiar liberalii. Sunt absolut conştient de asta. Poţi să iei voturi de la alţii. Ce îi spui atunci şi cum îi spui atunci omului care pune în paranteză în mare măsură faptul că e PSD-ist sau că e PNL-ist”, a spus Antonescu.