Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu, candidatul Coaliției: „Nu credeam că se va întâmpla ceva atât de dramatic încât să mai fie nevoie de mine”

Crin Antonescu, candidatul Coaliției: „Nu credeam că se va întâmpla ceva atât de dramatic încât să mai fie nevoie de mine”

B.C.
5 minute de citit Publicat la 19:31 23 Dec 2024 Modificat la 20:46 23 Dec 2024

Crin Antonescu, candidatul comun propus de coaliţia de Guvernare PSD, PNL, UDMR și minorități pentru alegerile prezidenţiale din 2025, a declarat luni seară, la Antena 3 CNN, că a ales să ia această decizie pentru că „a văzut ce se întâmplă în țară și riscurile enorme la care suntem expuși”. „Nu credeam că voi reveni vreodată în politică, pentru că nu credeam că în România se va întâmpla ceva atât de dramatic încât să mai fie nevoie de mine”, a mai spus el.

„Mi se pare că trebuie să fac acest pas sau că nu am de ales. E o alegere de conștiință. Nu credeam că voi reveni vreodată în politică, pentru că nu credeam că în România se va întâmpla ceva atât de dramatic încât să mai fie nevoie de mine. Nu mi-am dorit acest lucru, îmi pare rău că s-a întâmplat, aș fi fost bucuros să pot recomanda o altă soluție, a trebuit să cad de acord cu colegii care mi-au făcut această propunere, că trebuie să încercăm, nu putem să dăm înapoi”, a declarat el.

Întrebat dacă poate să-i atragă după 12 ani pe români alături de el, Crin Antonescu a răspuns că „va încerca”.

„Tot ce pot să vă asigur e că voi încerca. Cei care vorbesc despre popor în general se înșală sau îi ănșală pe alții. Nu vor avea toți românii aceeași opțiune, aceleași gusturi, nu știu dacă voi reuși, dar voi încerca atât cât sunt puterile mele. Nu există niciun candidat ideal, niciun guvern ideal, nicio majoritate ideală. În politică cea mai bună soluție e cea pe care poți s-o aplici. Așa e cazul guvernului învestit astăzi, majorității parlamentare care, din fericire, s-a constituit și funcționează și voi încerca așa să fie cazul și în ceea ce privește candidatura la prezidențiale”, a mai explicat candidatul la prezidențiale.

Amestecul Rusiei în alegerile din România

De asemenea, Crin Antonescu a mai adăugat că „acest ciclu electoral teribil al anului 2024 trebuie să se încheie cu bine”.

„De convins m-a convins situația pe care am constatat-o toți după dimineața de 25 noiembrie. De vorbit am vorbit informal cu toți liderii politici și cu mulți alți oameni din aceste partide. Decisiv în răspuns a fost ceea ce se întâmplă, riscurile enorme la care suntem expuși și faptul că acest ciclu electoral teribil al anului 2024 trebuie să se încheie cu bine, nu pentru mine sau pentru un partid sau altul, ci pentru ceea ce noi toți am încropit ca sistem și regim democratic în acești 35 de ani”, a mai spus Crin Antonescu.

În ceea ce privește ingerința Rusiei în alegeri și rezultatele neașteptate, Antonescu a explicat că „pe foarte mulți ne-a luat pe nepregătite”.

„Pe foarte mulți ne-a luat pe nepregătite. Eu nu mă așteptam la așa ceva, acum cel mai periculos și dureros e sentimentul multor oameni, alimentat și de instituții și persoane cu mai puțin bune intenții, dar sentimentul lor e că alegerile au fost anulate de o conspirație, că cineva nu a vrut să-l lase pe Călin Georgescu să candideze mai departe, că votul oamenilor nu a contat, e un lucru periculos într-o democrație. În situația cu Rusia - sunt două chestiuni, una de natură juridică și polițienească, unde cred că ar mai trebui să primim informații. De cealaltă parte, ingerința Rusiei, ca și a altor mari puteri, în procese electorale nu a avut loc și nu va avea loc doar în România. Efortul Rusiei de a contamina opinia publică în majoritatea țărilor Occidentale va continua, poate chiar se va amplifica, nu ne putem apăra doar anulând o alegere sau alta, ci printr-un efort complicat de a conștientiza cât mai mulți oameni că astăzi alegerea corectă a informației, că decizia asupra votului pe care îl dai e mai greu decât oricând, pentru că îți revine ca responsabilitate. E o luptă surdă care se duce de câțiva ani și va continua. E un război care s-a declanșat de bună vreme între Occident și Rusia, și care e foarte greu pentru Occident, pentru că încearcă să păstreze libertatea, în vreme ce Rusia nu a avut pentru ea și pentru noi niciodată această nevoie”, a mai spus el.

Cu ce s-a ocupat Crin Antonescu în ultimii ani

Candidatul Coaliției a fost întrebat cu ce s-a ocupat din 2014 până în prezent.

„Nu am fost angajat în acești ultimi opt ani, am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele destul de firave. Nu-mi amintesc să fi cerut cuiva vreun leu, nu am solicitat din partea statului român sau a unor instituții vreun leu sau euro și cred că e opțiunea mea de care nu am de ce să mă feresc”, a spus el.

Totodată, a mai fost întrebat și cum îi va convinge pe alegătorii PSD să-l voteze.

„Eu nu gândesc o campanie pentru cei din PSD sau pentru cei din PNL sau pentru cei din UDMR. Eu gândesc o campanie din partea cuiva care va spune ce crede că trebuie să facă președintele României și crede că poate face cu adevărat tuturor cetățenilor români. Eu mă voi adresa tuturor cu un mesaj pe care sper să-l aleagă cât mai mulți oameni. Faptul că eu sunt liberal, și dacă socotesc că e normal să demisionez din PNL, voi rămâne un liberal și un om de dreapta. Nu cred că în postura de președinte al României ceva din convingerile mele liberale mă fac să fiu neinteresant pentru un alegător social-democrat”, a mai declarat Antonescu.

PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităților au convenit să aibă un candidat comun la președinție, în persoana lui Crin Antonescu. Această decizie urmează să fie votată în forurile de conducere ale fiecărui partid.

Anunțul oficial a fost făcut, luni, de președintele PNL, Ilie Bolojan.

„PNL a semnat acest protocol de coaliţie, pentru ca ţara noastră să aibă un Guvern stabil, într-o perioadă dificilă, în aşa fel încât să luăm măsuri pentru a menţine cheltuielile bugetare în limitele normalului, pentru a face reforme şi pentru a crea condiţii pentru dezvoltare în ţara noastră. Una dintre prevederile acestui protocol este şi desemnarea unui candidat unic la funcţia de preşedinte al României. Am convenit prin consens ca acest candidat să fie domnul Crin Antonescu, urmând ca fiecare partid politic să desemneze candidatul şi să aprobe această candidatură în forurile interne ale fiecăruia”, a arătat liderul PNL, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD, UDMR şi reprezentantul minorităţilor.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole