Antena 3 CNN Externe Mapamond Crima care a îngrozit Parisul. O studentă a fost ucisă de un imigrant care urma să fie expulzat. A îngropat-o pe jumătate într-un parc

Crima care a îngrozit Parisul. O studentă a fost ucisă de un imigrant care urma să fie expulzat. A îngropat-o pe jumătate într-un parc

de Naty Badea    |   

Uciderea unei studente în Paris a provocat un val de furie împotriva imigranţilor din Franţa. Asta pentru că ucigaşul fetei este un marocan care în trecut fusese condamnat pentru viol. Partidul francez de extremă dreapta, Adunarea Naţională, a îndemnat noul guvern francez să ia măsuri mai dure împotriva imigraţiei şi pentru sporirea siguranței publice. 

Conform BFMTV Philippine Le Noir de Carlan a fost văzută ultima dată vineri la prânz la cantina de la Universitatea Paris-Dauphine, una dintre cele mai bune facultăți de economie din Franța și Europa, aflată în vestul capitalei. Tânăra locuia într-un apartament mic, nu departe de facultatea unde era studentă în anul trei la economie și inginerie financiară.

Părinții ei o așteptau seara acasă în weekend, la Montigny-le-Bretonneux, la o oră distanță de mers cu trenul. Vineri, în jurul orei 20.00, părinții ei au încercat să o sune, dar ea nu a răspuns la telefon. Aceştia erau convinşi că, dacă fiica lor ar fi avut o problemă sau ar fi întârziat, ar fi anunţat. Aşa că la ora 23.00 părinții merg la secția de poliție, unde, însă, ofițerul responsabil ezită să demareze procedura care se aplică în cazul unei  dispariții.

Câteva ore mai târziu, sora ei merge la secția de poliție din arondismentul 16 din Paris, iar de data aceasta încep căutările. La primele ore ale dimineții anunțul dispariției însoţit de semnalmentele tinerei este răspândit în cartierul din jurul universității. Familia a reuşit să localizeze telefonul tinerei și în jur de cincizeci de prieteni au ajutat polițiștii să o caute, în zona dintre facultate și parc. Câteva ore mai târziu, sâmbătă după-amiază, o persoană care participa la căutări a văzut cadavrul tinerei pe jumătate îngropat pe Avenue Chantemesse, chiar la intrarea în parcul Bois de Boulogne, cu un braț ieșit din pământ. Medicii legiști vorbesc despre moarte prin asfixiere.

Începe vânătoarea criminalului, un bărbat de aproximativ 1,80 metri înălțime cu o mască pe față şi o coadă de cal care fusese observat rătăcind la locul crimei. Criminaliştii au prelevat urmele de ADN de pe corpul victimei și au studiat ore de înregistrări video, imagini care fuseseră surprinse de camerele de supraveghere. Suspectul este filmat de camera unei bănci în timp ce folosea bancomatul victimei. Astfel anchetatorii ajung să îl identifice pe suspect ca fiind Taha O., care era autorul unui alt atac care avusese loc în 2019, într-un parc din Taverny, tot în zona Parisului.

Presupusul criminal este localizat datorită telefonului mobil, fuge spre Alpi, iar agenții de poliţie sunt aproape să-l prindă la Annecy, lângă Elveția, dar reușește să scape. În cele din urmă bărbatul a fost prins la gara de la Geneva.

Controversele au început în Franţa în momentul în care s-a aflat că Taha O. este un tânăr de naționalitate marocană care a intrat în Franța în 2017 cu o viză de turist şi care nu s-a întors niciodată în patria sa și, prin urmare, a rămas În Franţa ca imigrant ilegal care fusese condamnat la șapte ani de închisoare pentru violul unei fete de 23 de ani în septembrie 2019.

 După ce a petrecut în închisoare din martie 2022 până în iunie 2024, în vară a fost transferat la centrul de detenție administrativă din Metz, așteptând să se întoarcă în Maroc. Taha O. a fost vizat de un ordin de expulzare ("Obligation de Quitter le Territoire Français"), dar care, de multe ori nu este îndeplinit din cauze diverse, inclusiv din cauza lipsei de cooperare din partea țării de sosire.

După trei încercări zadarnice ale autorităților franceze de a obține din Maroc permisul necesar pentru a efectua expulzarea, pe 3 septembrie presupusul criminal a fost eliberat sub supraveghere judiciară. Pe 4 septembrie, Franța primește în sfârșit permisul, dar între timp Taha O. dispare. El reapare două săptămâni mai târziu, vineri, 20 septembrie, când a ucis-o pe Philippine.

Subiecte în articol: crima Franta migranti
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile