Antena 3 CNN Externe Creștinii din Irak se vor ruga și vor ține post, ca reacție la ceremonia de la JO 2024. „Am fost șocați”

Creștinii din Irak se vor ruga și vor ține post, ca reacție la ceremonia de la JO 2024. „Am fost șocați”

de Roxana Mihăiescu    |   

Credincioşii creştini din Mosul, un oraş irakian, au fost îndemnaţi de arhiepiscopul catolic siriac al oraşului să se roage şi să ţină post ca reacţie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, considerată „o insultă la adresa religiei, dar şi a omenirii”, informează AFP, citat de Agerpres.

„Nu putem să oferim altceva decât rugăciune şi post pentru ca Dumnezeu să ierte această mare insultă”, a declarat Yunan Hano, arhiepiscopul catolic siriac din Mosul.

„Am fost şocaţi, în contextul în care Franţa este o ţară a laicităţii şi a umanităţii, o ţară care respectă toate naţionalităţile şi toate religiile, ca un astfel de comportament ofensator faţă de simboluri religioase să vină din această ţară”, a adăugat el.

Cu o zi înaintea acestui apel, Biserica catolică caldeeană din Irak şi-a exprimat de asemenea emoţia într-un comunicat, menţionând că patriarhul său, cardinalul Louis Raphael Sako, principalul lider creştin din Irak, „este alături de Biserica din Franţa”.

„Ceea ce s-a întâmplat în timpul ceremoniei (...) este ruşinos”, lezând „credinţa şi sentimentele (...) creştinilor din lumea întreagă. Principiile Jocurilor Olimpice sunt de a aduce oamenii împreună prin iubire, respect şi cooperare, nu prin suferinţă şi dezbinare”, a adăugat Biserica catolică caldeeană din Irak.

Una dintre secvenţele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a stârnit polemici, reprezentând un grup de persoane la masă, inclusiv mai mulţi travestiţi, o scenă care a făcut trimitere la „Cina cea de taină”, ultima masă a lui Iisus alături de apostolii săi - moment care reprezintă fundamentul tainei Euharistiei în creştinism.

Conferinţa Episcopilor din Franţa (CEF) a deplâns sâmbătă „scene de derâdere şi de batjocură la adresa creştinismului”. Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, a dezminţit însă în ziua următoare că acea secvenţă s-ar fi inspirat din Cina cea de taină.

Comunitatea creştină din Irak, care număra peste 1,5 milioane de persoane în 2003, s-a redus la aproximativ 400.000 de credincioşi, mulţi dintre creştinii irakieni fugind din calea conflictelor şi a violenţelor care le-au însângerat ţara.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile