Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe, a venit ieri, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN, cu o variantă de majorare de 14% pentru toate pensiile. Potrivit ministrului, atât permite anvelopa bugetară.
"Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minimum 16 miliarde de lei.
(...) În procente înseamnă că am luat în calcul o creștere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare", a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, marți, în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Marcel Ciolacu vrea majorare diferențiată
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu își dorește o majorare diferențiată.
”Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se majoreze diferențiat, la unii cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit”, declara, astăzi, premierul Marcel Ciolacu.
Varianta negociată la Bruxelles - 16%
Există însă și varianta negociată la Bruxelles care ar fi de 16%. În ultima discuție cu reprezentanții comisiei europene, oficialii și-au dat acceptul pentru o astfel de majorare.
Partidele cer ca pensiile să fie majorate cu 20%
În partide însă, în perspectiva alegerilor care vor avea loc la anul, s-a vorbit despre o majorare de 20%, majorare dorită atât de PSD cât și de PNL.
Marcel Ciolacu promite că pensiile vor crește sigur de la 1 ianuarie
Un lucru sigur este faptul că veniturile pensionarilor cresc de la 1 ianuarie. Cel puțin asta promite premierul Marcel Ciolacu, care susține că majorarea ”este scrisă în lege”.
„Este o lege în vigoare pe care dumneavoastră o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut.
Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația din anul anterior, de la 4% în comparație cu 13.5%. Nu va încălca nimeni legile din România”, a spus premierul.
Pensionarii sunt însă nemulțumiți
”Noi, toți pensionarii, știm că există votată și promulgată în Monitorul Oficial Legea 127, care clarifică foarte clar. Pentru că nu este vorba doar de majorare, ci este vorba și de inflație, de indexare, de toate sporurile. De toate grupele de muncă, de absolut tot. Deci Legea 127 trebuie de urgență aplicată și, mai mult, trebuie separată legea pensionarilor pentru contribuție față de asistații sociali și față de pensionarii militari.
Se știe foarte bine că un asistat social, care nu a lucrat decât 2 - 3 ani, primește 1500 de lei. Iar unul care a lucrat 45 de ani primește 1300 de lei. Sunt cazuri concrete. Deci nu se poate, la ora actuală, pentru că legea trebuie respectată de toată lumea!”, a explicat Silvia Petre, președintele Asociației Pensionarilor Timiș.