Antena 3 CNN Life Sănătate Creștere alarmantă a numărului de boli transmise de țânțari, în Europa

Creștere alarmantă a numărului de boli transmise de țânțari, în Europa

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 16:36 11 Iun 2024 Modificat la 18:00 11 Iun 2024

Cazurile de febră denga și alte boli transmise de țânțari sunt în creștere în Europa din cauza schimbărilor climatice care favorizează răspândirea speciilor invazive, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), conform AFP, citat de Agerpres

În 2023, în Uniunea Europeană și în țările SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), au fost raportate 130 de cazuri de febră denga autohtone, în creștere față de cele 71 de cazuri din 2022.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă comparativ cu perioada 2010-2021, când au fost înregistrate doar 73 de cazuri, conform ECDC.

Numărul cazurilor importate a crescut și el, ajungând la 1.572 în 2022 și 4.900 în 2023, cel mai ridicat nivel de la începutul monitorizării în 2008.

„Europa observă deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru răspândirea țânțarilor invazivi în zone anterior neafectate și infectarea unui număr tot mai mare de persoane cu boli precum febra denga”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC.

Pentru virusul Nilului de Vest, în 2023 au fost înregistrate 713 cazuri autohtone în 123 de regiuni din nouă țări membre UE, cu 67 de decese.

Deși acest număr este mai mic față de cele 1.133 de cazuri din 2022, numărul regiunilor afectate este la cel mai înalt nivel de după 2018.

Țânțarul Culex pipiens, responsabil pentru răspândirea virusului Nilului de Vest, este originar din Europa și prezent în toată regiunea UE/SEE, potrivit ECDC.

Țânțarul Aedes albopictus, cunoscut pentru transmiterea virusurilor denga, chikungunya şi Zika, "se răspândește spre nordul, estul și vestul Europei și are populații stabile în 13 țări din UE/SEE", a declarat ECDC.

Specia Aedes aegypti, care răspândește febra galbenă, febra denga, chikungunya și Zika, s-a stabilit recent în Cipru și în mai multe regiuni de la periferia UE, precum arhipelagul Madeira și insulele franceze din Caraibe.

Schimbările climatice, cauza răspândiri bolilor transmise de țânțari în Europa

Agenția europeană consideră că măsurile de control coordonate, cum ar fi utilizarea plaselor de țânțari, insecticidele și pulverizarea de insecticide în locuințe, sunt esențiale pentru a limita aceste boli.

Îndepărtarea apei stagnante din balcoane și grădini, precum și protecția personală, sunt, de asemenea, măsuri indispensabile, a adăugat ECDC.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole